Доступність посилання

ТОП новини

Попереднє слухання справи проти Тимошенко щодо ЄЕСУ проходить у Харкові


Київський районний суд Харкова розпочав попереднє слухання за обвинуваченням колишнього прем’єра Юлії Тимошенко у фінансових злочинах за часів її керівництва корпорацією «Єдині енергетичні системи України» наприкінці 1990-х років.

Юлія Тимошенко на розгляді справи відсутня. Як інформує офіційний сайт колишнього прем’єра, Тимошенко відмовилася від участі у засіданні «через важкий стан свого здоров’я».

«Користуючись своїми правами, передбаченими КПК України, прошу проводити попереднє засідання у вищевказаній справі за моєї відсутності у зв’язку з важким станом мого здоров’я», – написала Юлія Тимошенко, яка нині відбуває покарання у Качанівській колонії, у своїй заяві на адресу суду.

У прес-службі Тимошенко повідомили, що її інтереси в суді представляють адвокати Сергій Власенко, Олександр Плахотнюк, Андрій Кожем’якін і захисник Євгенія Тимошенко.

«Згідно з законодавством, на стадії попереднього розгляду суд повинен розглянути наявність підстав для закриття кримінальної справи», – йдеться у повідомленні.

Як інформує кореспондент Радіо Свобода, на засіданні суду у справі ЄЕСУ зокрема присутній посол Франції з прав людини Франсуа Зімере

Захист Тимошенко наполягає на закритті справи щодо діяльності ЄЕСУ

Захист Юлії Тимошенко наполягає на закритті справи щодо діяльності корпорації «Єдині енергетичні системи України».

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, на засіданні у Київському райсуді Харкова Сергій Власенко наголосив, що термін дії справи вичерпаний. Окрім того, він заявив, що у юриспруденції немає такого поняття як «фактичний керівник», яким у матеріалах справи названо Юлію Тимошенко.

Сергій Власенко також вимагає порушити кримінальну справу проти начальника обласного слідчого управління СБУ Миколи Грабика, який, за словами адвоката, порушив справу проти «завідомо невинуватої» людини.

Також, на думку захисника колишнього прем’єра, якщо справу все-таки розглядатимуть, то це мають робити у Києві у Подільському районному суді, адже саме у цьому столичному районі розташований офіс партії «Батьківщина», керівником якої є Юлія Тимошенко.

Як інформує кореспондент Радіо Свобода, Київський районний суд Харкова суд досі не вирішив питання формату присутності на засіданні представників ЗМІ. У залу пустили журналістів із диктофонами, однак заборонили фото- та відеофіксацію, хоч відповідного рішення суд не ухвалював.

Суд відмовив захисту Тимошенко у відводі прокурора

Суд відмовив захисту екс-прем’єра Юлії Тимошенко у задоволенні клопотання про відвід прокурора Віктора Лобача у справі про діяльність корпорації ЄЕСУ. Суд мотивував своє рішення тим, що клопотання захисту Тимошенко є недостатньо обґрунтованим.

Захист Тимошенко раніше вимагав відводу прокурора, звинувативши його в упередженості. Адвокат Сергій Власенко також наголосив, що представник держобвинувачення «не знає українського законодавства», оскільки прокурор сказав, що «представляє український народ», тоді як, за законом, він представляє інтереси держави. «Представляти український народ може лише суд», – наголосив Власенко.

Заяві захисту Тимошенко про відвід прокурора передував виступ Віктора Лобача, в якому він зокрема заявив клопотання до МОЗ та Державної пенітенціарної служби з проханням до 27 квітня визначити можливість участі Юлії Тимошенко в судових засіданнях.

Прокурор також наголосив, що колишнього прем’єра Тимошенко обвинувачують в особливо тяжких злочинах, зокрема – в участі в схемах, які призвели до заподіяння шкоди держбюджету України, а також у її особистому ухиленні від сплати податків. «Слідство має докази, що вона отримувала кошти від іноземних фірм, завдяки чому вела розкішний спосіб життя», – сказав він.

МОЗ поки не отримало згоди Тимошенко на лікування її у Харкові

Тим часом Міністерство охорони здоров’я поки не отримало згоди від Юлії Тимошенко на лікування її у центральній клінічній лікарні «Укрзалізниці» у Харкові. Про це журналістам повідомила перший заступник міністра Раїса Моісеєнко.

«На сьогодні протягом трьох тижнів практично ми просимо, ми вже надали матеріальну базу, і журналісти вже 300 разів бачили її, але на сьогодні ми не отримали згоду на госпіталізацію від Юлії Володимирівни у цей медичний заклад», – сказала представник відомства.

Раїса Моісеєнко також послалася на висновок німецьких медиків, які наприкінці минулого тижня перевірили умови лікування у цьому медзакладі. «Вони зазначили, що обрана лікарня зустрічає теплою і світлою атмосферою, що вказує на широкий спектр оснащення за найсучаснішими медичними стандартами. Щодо самої будівлі не було ніяких критичних зауважень, матеріальне оснащення діагностичного і терапевтичного відділень є широким, що дозволить проводити велику кількість лікувальних заходів», – сказала Моісеєнко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG