Доступність посилання

ТОП новини

За демократію треба боротися щодня – Київський безпековий форум


Київ – Демократія варта того, щоб боротися за неї щодня, – такий висновок зробили учасники 5-го Київського безпекового форуму, що відбувся в Києві. У роботі цього представницького заходу взяли участь політики, дипломати, незалежні експерти з різних країн світу. На їхню думку, без розвитку демократії неможливо подолати соціально-економічні кризи, налагодити мирну співпрацю та створити міцну систему безпеки.

Революція троянд у Грузії, Помаранчева революція в Україні, минулорічна «арабська весна» та нещодавні виступи за чесні вибори у Росії – ці події є не що інше, як вияв незадоволення суспільства системою влади, її вузько-клановими інтересами та корумпованістю. Водночас, не варто забувати, що проведення демократичної революції – це не «одноразовий вчинок, за демократію треба боротися щоденно». На цьому наголосив спеціальний гість Київського безпекового форуму, колишній міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер.
Ідеться про вимоги суспільства залучити його у процеси державотворення, про вимоги громадян до влади захищати інтереси держави та громади, а не свої власні
Бернар Кушнер

Відповідаючи на питання Радіо Свобода про місце України у демократичному європейському полі, він зазначив: «Я не стану порівнювати нинішню ситуацію в Україні з тим, що відбувалося, наприклад, у Тунісі чи Єгипті напередодні «арабської весни». Але певні паралелі можливі: ідеться про вимоги суспільства залучити його у процеси державотворення, про вимоги громадян до влади захищати інтереси держави та громади, а не свої власні. З огляду на європейські демократичні традиції, Україна лише на початку шляху до демократії. І хоча шлях буде тривалим, але я переконаний, що «українська весна» настане».

Директор департаменту «Східного партнерства» Європейської служби зовнішніх питань Ґуннар Віґанд деталізував, які проблеми стоять перед Україною на її шляху до поглиблення інтеграції в європейський простір.
Якщо Україна надалі демонструватиме регрес демократії, нехтуватиме верховенством права, переслідуватиме незгодних з нинішньою владою, – вона може втратити і своє лідерство у програмі, і шанс інтегруватися до ЄС
Ґуннар Віґанд

«Україна – провідний учасник програми «Східного партнерства», ЄС парафував з Україною Угоду про асоціацію. Це позитивні сторінки нашої сучасної історії співпраці, я би так сказав. Але якщо Україна надалі демонструватиме регрес демократії, нехтуватиме верховенством права, переслідуватиме незгодних з нинішньою владою, – вона може втратити і своє лідерство у програмі, і шанс інтегруватися до ЄС».

«Найбільша загроза для нашої свободи виходить зсередини, а не ззовні»

Одна з причин ускладнення демократичного розвитку України, гальмо на її євроінтеграційному шляху сягає корінням радянської доби, про що говорили українські експерти. Так, колишній віце-прем’єр України Григорій Немиря зазначив, що одним із «домашніх завдань» для української політичної еліти та для українського суспільства має бути виховання сучасного мислення.

«Найбільша загроза для нашої свободи виходить зсередини, а не ззовні. Ми маємо починати з самих себе, особливо, коли парафована Угода про асоціацію України з Євросоюзом... осінні парламентські вибори мають стати «лакмусовим папірцем» для українців», – зазначив Немиря.
Замість того, щоб у минулому році підписати Угоду про повноцінну та всеохоплюючу зону вільної торгівлі та про політичну асоціацію з Євросоюзом, процес був фактично зупинений чинною владою
Арсеній Яценюк

Ініціатор Київського безпекового форуму, народний депутат України Арсеній Яценюк наголосив: нині ключ від «європейських дверей» лежить у Києві. Але чи хоче влада у Києві ним скористатись? Відповідаючи на це питання Радіо Свобода, Яценюк відзначив: «На превеликий жаль, в Україні змінились підходи і демократичні стандарти. Замість того, щоб у минулому році підписати Угоду про повноцінну та всеохоплюючу зону вільної торгівлі та про політичну асоціацію з Євросоюзом, процес був фактично зупинений чинною владою. Поновити процес можливо за умов повернення України до демократичного розвитку і припинення боротьби з політичними опонентами та економічними конкурентами!»

Із ним згоден і міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ. За його словами, Євросоюз, західна демократія не приймуть Україну такою, якою вони бачать її нині: із корумпованою багатою «верхівкою», біднотою, заарештованими опозиціонерами, політизованими судами та цензурованими ЗМІ.

Якщо немає верховенства права, немає реальної демократії, немає належного врядування, то навряд чи така країна має шанси стати членом ЄС», – наголосив глава МЗС Чехії.

Віце-президент неурядової організації зі США «Дім свободи» Крістофер Вокер був лаконічним. Торкаючись проблем з демократією в Україні та перепон на шляху її євроінтеграції, він процитував колишнього держсекретаря США Генрі Кіссінджера: «Кому мені телефонувати, якщо я хочу розмовляти з Європою?» Україна має розмовляти зі своїм народом, зазначив експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG