Доступність посилання

ТОП новини

Польща на час Євро-2012 відновить контроль на кордоні з країнами Шенгенської зони


Варшава – Чи вболівальники, які приїдуть до Польщі на Євро-2012, можуть почуватися в безпеці? Деякі польські медіа висловлюють щодо цього сумнів і лякають ймовірними терористичними актами. У свою чергу польські державні служби, відповідальні за безпеку, говорять, що така загроза мінімальна. Вони запевняють, що моніторують ситуацію в Польщі 24 години на добу. Щоб гарантувати безпеку під час проведення чемпіонату, Польща у червні тимчасово відновить прикордонний контроль із країнами Шенгенської зони.

Польща чотири роки готувалася до тимчасового впровадження прикордонного контролю з країнами ЄС на час Чемпіонату Європи з футболу. Сьогодні про це на прес-конференції повідомили високопоставлені функціонери польського Міністерства внутрішніх справ. За їхніми словами, не йдеться про відновлення традиційних прикордонних переходів зі шлагбаумами.

Прикордонники здійснюватимуть вибірковий контроль транспортних засобів – автомобілів, автобусів, літаків і кораблів, якими на територію Польщі можуть потрапити небажані особи. Зокрема, Польща не хоче, щоб на Євро-2012 приїхали хулігани, яким заборонено відвідувати футбольні матчі.

Як поінформувало міністерство, вздовж західного та північного кордонів Польщі їздитимуть так звані шенгенбуси – спеціально обладнані автомобілі, які здійснюватимуть вибірковий контроль транспортних засобів.

Контроль вибірковий, моніторинг – цілодобовий

Чи рішення про відновлення прикордонного контролю пов’язане з запобіганням тероризму? Відповідаючи на це запитання, міністр внутрішніх справ Яцек Ціхоцький сказав, що значною мірою так.

«Коли ми розмовляли про це з польськими службами, відповідальними за запобігання терактам, а також із нашими закордонними партнерами, то вони наголошкували, що одним із основних інструментів, спроможних обмежити доступ небажаних осіб на територію країни, є саме відновлення вибіркового прикордонного контролю», – зазначив керівник МВС.

Перед Євро-2012 Польща посилила заходи з дотримання безпеки. За ситуацією цілодобово стежить міжвідомча група з питань загрози безпеці. Про це Радіо Свобода розповіла речник Агентства внутрішньої безпеки Катажина Конєцпольська-Врублевська. За її словами, на сьогодні рівень загрози терактів найнижчий із можливих – так званий зелений.

А як сприймати повідомлення деяких польських медіа, що під час Євро-2012 Польща може стати мішенню для терористів? Відповідаючи на це запитання, Конєцпольська-Врублевська сказала: «Ми намагаємося стежити за всіма джерелами інформації, які можуть згодитися для оцінки рівня такої загрози. Мусимо бути уважні 24 години на добу. Сім разів на тиждень представники всіх служб, які в Польщі відповідають за запобігання терактам, моніторують ситуацію і намагаються на неї реагувати».

Як наголосила Конєцпольська-Врублевська, інформація про рівень загрози терактів є публічною. Тож, якщо міжвідомча група з питань загрози безпеці вирішить, що такий рівень потрібно підвищити, то громадськість про це неодмінно дізнається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG