Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 може змінити ситуацію на польсько-українському кордоні


Варшава – Під час футбольного чемпіонату Євро-2012 перетин польсько-українського кордону триватиме не довше, ніж годину. У цьому запевняє польська влада. Для вболівальників будуть виділені спеціальні смуги перетину кордону, кажуть представники польського уряду. У свою чергу польські експерти сподіваються, що механізми, відпрацьовані під час Євро-2012 функціонуватимуть на кордоні й після футбольного чемпіонату. Та поки що ситуацію на кордоні експерти оцінюють більш ніж критично. Щоб його перетнути потрібно провести кілька втомливих годин у черзі.

Міністр внутрішніх справ Польщі Яцек Ціхоцький запевняє, що вболівальники, які поспішатимуть на футбольні матчі Євро-2012 на польсько-українському кордоні не застряватимуть. За його словами, наболілу проблему повільного перетину кордону вирішить спільний польсько-український прикордонний і митний контроль. Тобто поляки та українці контролюватимуть туристів не окремо, кожен на своєму боці кордону, а разом, що значно прискорить прикордонні процедури.

Утім, наголошує Ціхоцький, навіть під час чемпіонату стрімкого перетину межі між двома країнами не буде, адже цей кордон особливий. «Впродовж останніх місяців було кілька навчань, які мали на меті скоординувати процедури перетину кордону між польською та українською сторонами. На кордоні буде спеціальна смуга для вболівальників, та я не називав би її смугою швидкого контролю, адже це кордон із Шенгенською зоною, тож потрібно дотримуватися відповідних стандартів контролю. Та важливо, що контроль буде спільним, ми не будемо дублювати роботу по обидва боки кордону», – сказав Ціхоцький.

«Унікальний» кордон в найгіршому значенні цього слова – експерти

Механізми прикордонного контролю, що діятимуть під час Євро-2012, потрібно впровадити на постійно. У цьому переконані польські експерти, які проводять моніторинг ситуації на польсько-українському кордоні. Соціологи Мірослав Бєнєцький та Йоанна Конєчна поділилися своїми спостереженнями на прес-конференції у Варшаві, що мала промовисту назву «Кордон, який (не)можливо перетнути». Організували конференцію Фонд «Наш вибір» та Університет Лазарського.

За словами експертів, сьогодні польсько-український кордон можна назвати унікальним у Європі в найгіршому значенні цього слова. Вісім діючих пропускних пунктів для транспортних засобів та один пішохідний аж ніяк не задовольняють потреб громадян обох країн, адже таких місць потрібно кілька десятків. «Якщо хтось мусить перетнути цей кордон, – не без гумору говорила Конєчна, – то передусім перевіряє, чи фінанси дозволяють йому полетіти літаком».

На межі між Польщею та Україною, каже соціолог, упродовж 2011 року зареєстрували приблизно 15 мільйонів перетинів. Кульмінаційним за цим показником був 2005 рік. Тоді на польсько-українському кордоні таких перетинів зареєстрували 19 мільйонів. Характерно, що того ж року аналогічну кількість перетинів зафіксовано на кордоні Польщі з маленькою Словаччиною. На той час, наголошує Конєчна, там було 60 пропускних пунктів.

Якщо порівнювати ситуацію на польсько-українському та польсько-німецькому кордоні, говорить Конєчна, то варто назвати кількість перетинів кордону з Німеччиною впродовж 2006 року. Це був останній рік, коли велася така статистика (у 2007-му Польща приєдналася до Шенгенської зони). Отож, у 2006-му польсько-німецький кордон перетнули 104 мільйони разів. За припущенням соціолога, на польсько-українському кордоні щороку могло б бути приблизно 50 мільйонів перетинів. Та за теперішньої поганої організації прикордонного руху це неможливе.

Йоанна Конєчна нагадала, що до Євро-2012 Польща й Україна планували відкрити 5 додаткових пунктів перетину, але спорудили тільки два. Більше того, каже вона, у 2012-му фактично діятиме лише один із них, та й то тільки під час чемпіонату. Потім цей пункт знову закриють «на добудову».

У митників перманентний «італійський» страйк

Конєчна навела зареєстровані нею приклади незадовільної організації праці польських та українських прикордонних служб. «Траплялися такі ситуації, – розповіла вона, – що протягом 15 хвилин жоден автомобіль не перетнув кордон, це при тому, що була черга. Якось мені самій довелося стояти на кордоні 16 годин. Коли о 7-й ранку ми нарешті опинилися на польському боці, то виявилося, що попередня зміна митників саме завершила свою зміну, тож митники пішли. А наступна зміна прийшла щойно о 9-й».

Соціолог Мірослав Бєнєцький в оцінці роботи прикордонних служб категоричний. «Щодо прикордонних служб у мене склалося таке враження, що у нас триває перманентний італійський страйк митників, – каже він. – Значна частина черг на кордоні спричинена страшенно повільною, я б навіть сказав диверсійною роботою митників. Я не раз був свідком того, як на польсько-українському кордоні митники просто стояли, бо їм, так би мовити, нікуди поспішати. Вони не пропускають такої кількості автомобілів, яку могли б пропустити».

Польські експерти сподіваються, що досвід, набутий Польщею та Україною під час Євро-2012, ситуацію на кордоні змінить на краще. Офіційна Варшава, наголосили експерти, активно працює над впровадженням змін до Шенгенського договору. Ці зміни дозволять організувати спільний польсько-український прикордонний контроль на постійній основі.

За словами експертів, ситуація на польсько-українському кордоні залишатиметься предметом пильної уваги польських соціологів під час проведення Євро-2012, а також після чемпіонату.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG