Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012: кордон без електрики, але із посмішкою


Футбольний чемпіонат Європи не за обрієм, а на окремих ділянках українсько-російського кордону чимало проблем
Футбольний чемпіонат Європи не за обрієм, а на окремих ділянках українсько-російського кордону чимало проблем
Харків – За три з половиною місяці до Євро-2012 Україна і досі остаточно не вирішила проблем із облаштуванням пунктів перепуску через державний кордон. На окремих ділянках українсько-російського кордону до пунктів перепуску не можна підїхати через майже повну відсутність доріг, в інших місцях перевірок немає електрики. Прикордонники нарікають на недостатню роботу районних адміністрацій. Ті, у свою чергу, кажуть про відсутність вільних грошей.

Футбольний чемпіонат Європи не за обрієм, а на окремих ділянках кордону, як кажуть, ще й кінь не валявся. Начальник Східного регіонального управління державної прикордонної служби Андрій Кучеренко обурюється – окремі пункти перепуску не мають навіть елементарних умов.

«Є в нас такі населені пункти, де світло до кордону не підведене... Хоча я служив і в Поліссі, в Білорусі, там ставлять зазвичай агрегати дизельні, і він (пункт перепуску – ред.) працює. Такі проблеми в нас є на Сумщині, трішки в Луганській області», – каже Кучеренко.

На Харківщині, переконують прикордонники, таких проблем майже позбулися. Так, у Золочівському районі до пункту перепуску «Олександрівка» зовсім нещодавно підвели лінію електропередач, поставили вагончик і, головне, зробили ямковий ремонт дороги. Варто поквапитись й іншим районам, кажуть прикордонники. Бо якщо вірити футбольним прогнозам бабака Тимка, який передбачив, що в півфіналі Євро-2012 зустрінуться збірні України та Росії, тільки в місцевих пунктах перепуску росіян, які перетинатимуть кордон, побільшає приблизно у 5 разів. Східний сусід ще торік облаштував свої ділянки кордону. Там, за інформацією харківського прикордонного загону, за все відповідає одна структура – «Роскордон». В Україні ж місцевими пунктами перепуску опікується місцева влада, автомобільними – митна служба, повітряним та залізничним транспортом – Міністерство інфраструктури. І в кожного свій бюджет.

Саме через проблеми із фінансуванням на Харківщині тривалий час не могли розпочати роботи з реконструкції міжнародного пункту перетину кордону «Гоптівка». Його мали відремонтувати ще до кінця минулого року, але фактично дали старт реконструкції лише наприкінці грудня. До 30 квітня тут обіцяють збільшити кількість пропускних смуг, побудувати артезіанську свердловину, замінити комунікації та трансформатори на електропідстанції, а також відкрити новий двоповерховий будинок для прикордонників. На все спочатку мали витратити 47 мільйонів гривень, але потім збільшили кошторис до 70 мільйонів. Пояснили це подорожчанням будівельних матеріалів. Нині роботи у самому розпалі, запевнив начальник харківського прикордонного загону Леонід Хома.

«Фінансування і реконструкція пункту перепуску «Гоптівка» – це питання митниці… Що стосується пропуску осіб через державний кордон.., ті смуги руху, які підпадають під реконструкцію, по них транспортні засоби і особи кордон не перетинають. А по тих смугах руху, які раніше називались «червоний коридор», по них слідують і інші транспортні засоби. Будівельні роботи проходять кожного дня», – сказав Хома.

В аеропортах прикордонникам допомагатимуть європейські колеги

Майже єдине, про що прикордонники не турбуються, – харківський аеропорт. На відміну від донецького летовища, де тільки нещодавно за участі волонтерів протестували новий термінал, у Харкові можливі екстрені ситуації відпрацювали давно і не раз. До того ж, під час матчів Євро-2012 місцевим прикордонникам у роботі допомагатимуть європейські колеги.

«Їхнє завдання буде зв’язатися з центральним офісом «Фронтекса» у Варшаві. Це організація, яка об’єднує усіх прикордонників ЄС.Таким чином ми не будемо забивати пасажирів у базу даних, і фактично буде тільки індивідуальна ідентифікація вболівальників», – розповів начальник Східного регіонального управління державної прикордонної служби Андрій Кучеренко.

До того ж, як раніше повідомив перший заступник начальника департаменту охорони громадського порядку МВС України Сергій Погатов, під час Євро-2012 в Україні працюватиме Центр міжнародного поліцейського співробітництва. До нього входитимуть як вітчизняні, так і іноземні правоохоронні структури. Зокрема представники Інтерполу, Європолу і НАТО. Така допомога українцям не завадить. Бо, наприклад, у Харкові на матчі між збірними Нідерландів та Німеччини очікують як десятки тисяч звичайних фанатів, так і VIP-персон, зокрема королеву Нідерландів Беатрікс Вільгельміну Армгард. За словами начальника Департаменту харківської міськради з підготовки до Євро-2012 Олександра Нечипоренка, наразі тривають переговори про її приїзд. Також можливий і візит канцлера Німеччини Анґели Меркель.

Щоб не вдарити обличчям у бруд, місцеві прикордонники вже вивчили не лише англійську, а й німецьку та французьку мови, а дехто навіть турецьку. Вже у травні усім роздадуть нову форму, зроблену за європейськими стандартами. Ті, хто працюватимуть під сонцем, за словами начальника харківського прикордонного загону, отримають додатково футболки й бейсболки. Усім охоронцям кордону вже нині наказали будь-що гостей зустрічати із посмішкою. А ще попередили: влітку ніяких відпусток. Відпочивати радять до європейського чемпіонату.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG