Доступність посилання

ТОП новини

Із Брюсселя до Страсбурга: Європарламент чи «бродячий цирк»?


Щомісяця Європейський парламент перебирається зі столиці Бельгії до французького міста Страсбурга, щоб провести там одну-єдину сесію. Ця особливість у його роботі, яка виписана у договорі ЄС, своєрідній «європейській конституції», коштує європейським платникам податків десятки мільйонів євро на рік. Чи не забагато для такого дивацтва, питаються вони в час тотальних скорочень та суворої економії.

Раз на місяць коридорами Європарламенту їздять клерки, які збирають у візочки тонни документів, запакованих у чорні пластикові скрині. Вони збирають мобільні офіси майже 5 тисяч працівників парламенту. Потім вони вантажаться до восьми великих вантажівок і везуться до Страсбурга. А вже за тиждень всі ці папери долають відстань у 440 кілометрів назад до Брюсселя. Так записано у Європейському договорі. А ще там сказано, що секретаріат парламенту має бути в Люксембурзі, що звичайно ж, накладає додаткові витрати.

Цей «бродячий цирк», як називають таку домовленість роздратовані платники податків, обходиться їм у 180 мільйонів євро на рік. Адже йдеться не лише про прямі витрати, але і про втрачений робочий час, пояснює помічниця європарламентаря Розалі Біземанс.

«Під час цього переїзду до Страсбурга, один день іде лише на сам переїзд. Тобто один день втрачає кожна людина. Помічники ще щасливі, бо втрачають півдня в один бік, півдня в інший. А от самі парламентарі можуть туди за день і не добратися», – зауважує Розалі Бземанс.

Основний вид транспорту – авто

Більшість працівників парламенту їдуть в Страсбург на машині, хоча кілька сотень з них воліє їхати швидкісним поїздом, що їде з Брюсселя до Страсбурга за чотири години. Цей поїзд субсидує французький уряд.

Більшість парламентарів вже втомилися від цих подорожей і воліли б їх припинити. Голова ініціативної групи під назвою «Лише одне місце» британський депутат Едвард Макміллан-Скотт говорить, що бажання французів затримати у себе Європарламент є зрозумілим, але і французи повинні зрозуміти, що часи змінюються.

«Звичайно, тут ідеться про гордість французів. Ми це добре розуміємо. Але з іншого боку, ми б хотіли, щоб і французи зрозуміли, що припинення поїздок до Страсбурга є лише питанням часу. Я б хотів порадити французам подумати заздалегідь про те, як використати будинки та інфраструктуру в Страсбурзі в цьому випадку», – зазначає Едвард Макміллан-Скотт.

Макміллан-Скотт нагадує, що парламент уже ухвалив рішення провести два місячних пленарних засідання протягом лише одного тижня у 2012 та 2013 році, скоротивши таким чином кількість переїздів з 12 до 11. Щоправда, Франція та Люксембург вирішили оскаржити це рішення в Європейському Суді. Рішення з цього приводу, яке матиме важливе значення для майбутніх баталій з такого питання, очікується восени.

Проте самі парламентарі не можуть змінити цього положення. Про те, чи буде парламент мати одне, чи два місяця роботи, мають домовитися уряди 27 країн-членів ЄС.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG