Доступність посилання

ТОП новини

Львівські чорнобильці починають безстрокову акцію протесту


Львів – 25 квітня львівські чорнобильці розпочинають безстрокову акцію протесту біля Львівської обласної адміністрації. Вимога одна – виконати судові рішення і відновити чорнобильцям перерахунок пенсій.

Представники благодійного фонду «Діти Чорнобиля Львівщини» прийдуть під стіни Львівської обласної адміністрації, щоб вимагати від влади виконання судових рішень щодо виплати пенсій, а це шість мінімальних пенсій. На сьогодні в області більше 200 чорнобильців виграли судові позови і в середньому кожній людині держава заборгувала 70-80 тисяч гривень.

«З 1 листопада нам припинили виконання судових рішень. Ми не будемо встановлювати наметове містечко. Ми нікому не забороняємо до нас приєднуватись», зауважила голова Львівського обласного осередку благодійного фонду «Діти Чорнобиля Львівщини» Валентина Буренок.

Однак, за словами голови «Союзу чорнобильців Львівщини» Всеволода Смеречинського, представники цієї громадської організації ще не визначились, чи прийдуть під стіни ОДА і які заходи проведуть 26 квітня, у річницю Чорнобильської аварії. Традиційно ця організація бере участь в акціях влади.

Нині на Львівщині чорнобильці розділені трьома громадськими організаціями і ще четверту планують створити ліквідатори. А загалом на Львівщині мешкає 10 тисяч людей, які постраждали від аварії на ЧАЕС.

Львівська облрада третій рік обіцяє чорнобильцям допомогу

Торік у грудні чорнобильці дев’ять днів протримались у наметовому містечку навпроти приміщення ОДА. Люди припинили протест, оскільки повірили владі, яка пообіцяла ухвалити медико-соціальну програму захисту чорнобильців. Вони вимагали від центральної влади захисту своїх конституційних прав, тобто виплати встановленої пенсії, а від обласної влади забезпечити їм безкоштовну медичну діагностику, звільнити кількох чиновників пенсійного фонду області, визначити переліку аптек, які реалізовуватимуть медичні препарати за пільговими цінами.

Депутат Львівської облради Ярослав Качмарик повідомив Радіо Свобода, що 26 квітня депутати ухвалять обласну програму підтримки чорнобильців. На неї передбачено майже мільйон гривень з обласного бюджету Львівської облради.

«Найсуттєвіше скерування, 930 тисяч гривень, піде на пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали від аварії на ЧАЕС. Маємо низку проблем, коли люди звертаються в аптеки, які мають обслуговувати їх на пільгових умовах, отримують відмову. Ці кошти гарантуватимуть постраждалим ліки у відповідних аптеках», каже Ярослав Качмарик.

25 квітня близько 150 чорнобильців із Львівщини поїдуть у Київ, щоб 26 квітня приєднатись до загальноукраїнського акції протесту. І вже після отриманої відповіді від центральної влади визначаться, як діятимуть на місцях.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG