Доступність посилання

ТОП новини

Лівія забороняє релігійні, племінні й етнічні партії


У Лівії заборонили політичні партії, які створювалися б за ознакою релігійної, кланово-племінної чи етнічної приналежності, повідомив сьогодні речник владної в країні Національної перехідної ради Мохаммед аль-Харізі.

За його словами, так Рада вирішила вчора пізно ввечері, щоб зберегти «національну єдність» Лівії.

Це рішення вже засудила Партія свободи і розвитку, яку створив раніше цього року поміркований ісламістський рух, Мусульманське братство Лівії.

Нова норма набуває чинності за два місяці до планованих парламентських виборів, перших після скинення влади авторитарного лідера країни Муаммара аль-Каддафі минулого року. На них мають обрати Загальні національні збори, тимчасовий парламентський орган, який має, зокрема, призначити прем’єр-міністра і уряд, а також забезпечити розробку нової Конституції Лівії.

У Лівії існують глибокі регіональні розбіжності між різними племенами й кланами лівійців і тертя з національними меншинами, які жорстоко придушували за влади Каддафі.

Крім того, раніше очікували, що на виборах наприкінці червня ісламські партії могли скласти сильну конкуренцію світським політичним силам.

Ісламські та ісламістські сили вже засвідчили значні здобутки в парламентських виборах у кількох інших країнах, де відбулися народні повстання чи масові протести в перебігу минулорічної Арабської весни, – у Тунісі, Єгипті й Марокко.
XS
SM
MD
LG