Доступність посилання

ТОП новини

У Гаазі судять колишнього президента Ліберії


Чарльз Тейлор
Чарльз Тейлор
Спеціальний суд у справах Сьєрра-Леоне сьогодні розпочав у Гаазі в Нідерландах судове засідання у справі колишнього президента Ліберії Чарльза Тейлора. Очікується, що сьогодні у цій справі суд оголосить свій вердикт.

Тейлора обвинувачують у підтримці повстанців під час громадянської війни у Ліберії та сусідній Сьєрра-Леоне у 1990-х роках. Тоді загинуло близько 50 тисяч людей. Колишнього ліберійського президента обвинувачують також у незаконній торгівлі алмазами, які видобувалися для нього у Сьєрра-Леоне в обмін на поставки зброї. Тейлор своєї провини не визнає.

Сьогоднішнє рішення спеціального суду стане першим вироком, винесеним Міжнародним трибуналом щодо колишнього глави держави. Раніше Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії, що також у Гаазі, слухав справу колишнього президента Слободана Мілошевича, однак той помер раніше, ніж суд виніс вирок.

Спеціальний суд у справах Сьєрра-Леоне був створений спільно урядом цієї держави та ООН. Слухання справи Чарльза Тейлора раніше перенесли зі столиці Сьєрра-Леоне Фрітауна, де працює цей суд, до Гааги в Нідерландах.
XS
SM
MD
LG