Доступність посилання

ТОП новини

Парламент розблокували, використавши вибухи


Київ – У Верховній Раді за ініціативи фракцій більшості відбулося позачергове засідання з метою заслухати інформацію представників правоохоронних відомств з приводу вибухів у Дніпропетровську. Парламентська більшість ухвалила декілька рішень, а також склала присягу Валерія Лутковська, обрана напередодні омбудсменом. Опозиція звинуватила владу в політичному мародерстві – що, скориставшись вибухами, фракції більшості вирішили свої вузькополітичні питання.

Оскільки парламентська трибуна була заблокована депутатами-опозиціонерами, то перший віце-спікер Адам Мартинюк вів засідання із невеличкої бічної ложі, де знаходяться місця депутатів-регіоналів Ріната Ахметова та Віктора Януковича-молодшого.

Спікер Володимир Литвин у цей день був у парламенті, але на засіданні був відсутнім. Голова регламентного комітету депутат-регіонал Володимир Макеєнко сказав, що йому невідомо, чому спікер не був на засіданні, але зазначив, що перший віце-спікер має всі повноваження для ведення засідання.

Більшість замінила Карпачову на Лутковську

Заступники голів СБУ, МВС і Генпрокуратури та міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога повідомили відому їм інформацію про вибухи у Дніпропетровську. Заступник голови СБУ Володимир Рокитський зазначив, що на даний момент жодних вимог і погроз у зв’язку з вибухами у Дніпропетровську не висунуто.

Силовики утрималися від відповідей на запитання про те, які версії розглядає слідство. Згодом депутати із різних фракцій визнали, що не почули чогось нового, що б їм не було відомо зі ЗМІ.

Відтак депутати розглянули ще декілька питань, а наостанок новообрана уповноважена Верховної Ради із прав людини Валерія Лутковська склала присягу. Депутати-опозиціонери у цей час скандували «ганьба!» Парламентська більшість також ухвалила постанову про звільнення з посади уповноваженої з прав людини Ніни Карпачової.

«Мародерство» як «конституційний обов’язок»?

Лідер об’єднаної опозиції депутат-нашоукраїнець Арсеній Яценюк назвав дії провладної більшості політичним мародерством.
На крові в Дніпропетровську вони провели питання, які їх найбільше турбували
Арсеній Яценюк

«На крові в Дніпропетровську вони провели питання, які їх найбільше турбували. Ці люди не мають меж. Будь-яка цивілізована влада, яка хоче щоби їй подавали руку, не може діяти так цинічно. Прикриваючись життям людей і трагедією в Дніпропетровську, вони призначили омбудсмена, який зможе давати правильні дані з приводу того, що відбувається в Качанівській колонії з Юлією Тимошенко», – заявив Арсеній Яценюк.

Він також зазначив, що опозиція і надалі блокуватиме парламентську президію, оскільки вимоги розслідувати побиття Тимошенко – не виконані.

Натомість регіонал Володимир Макеєнко відкинув усі звинувачення на адресу більшості. «Ми нічого не використали, ми виконали свій обов’язок конституційний», – зауважив Макеєнко. Він також запевнив журналістів, що все відбулося в межах домовленостей між владою та опозицією, а всі ухвалені рішення були легітимними.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG