Доступність посилання

ТОП новини

Півроку до виборів: опозиція обганяє владу


Київ – Опозиційні партії мають шанс створити парламентську більшість у Верховній Раді нового скликання. Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного у квітні Центром Разумкова. На думку експертів, за півроку до виборів Партії Регіонів доведеться боротися за симпатії виборців Кличка та Королевської. Наразі шанси пройти до парламенту мають шість політичних сил.

За об’єднані партії «Батьківщина» і «Фронт змін» готові проголосувати майже 26,8 % тих, хто має намір взяти участь у виборах. А регіонали набирають трохи більше 23,3 %. Це результати соціологічного дослідження Центру Разумкова, проведеного у квітні цього року. Крім того, за даними соцопитування, п’ятивідсотковий бар’єр імовірно подолають партії «Удар» Віталія Кличка, комуністи, «Свобода» та партія Наталії Королевської «Україна – Вперед».

Щодо «прохідності» останніх двох сил є сумнів – вони балансують на межі п’яти відсотків. А скільки голосів здобуде «Удар», залежатиме від того, хто увійде до списків цієї партії і чи не буде сам Кличко балотуватися на посаду міського голови Києва, зауважує соціолог Ірина Бекешкіна.

Влада сподівається на «мажоритарну перемогу»

За її словами, популярність комуністів частково пояснюється втратою довіри виборців до Партії регіонів, однак серед «розчарованих» є високий відсоток тих, хто ще не визначився. От за них і розгорнеться боротьба протягом часу, що лишився до виборів.

«Найбільший резерв – на Сході, і серед колишніх виборців Партії регіонів. Поки що вони ні до кого не пішли. Чи зможе їх хтось «підібрати»? Націонал-демократи точно не зможуть, це очевидно. А чи зможе, наприклад, Кличко, чи зможе Королевська? Чи вони не підуть на вибори, чи – навпаки – підуть і проголосують знову за Партію регіонів – це питання відкрите» , – вважає Ірина Бекешкіна.

Якщо до Верховної Ради пройде так багато партій, це невигідно регіоналам: серед списку Центру Разумкова їхній єдиний імовірний союзник у парламенті – комуністи, зауважує директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Основні шанси для Партії регіонів здобути більшість – якщо її підтримають у мажоритарних округах.

«Партія влади зробить усе, щоб, по-перше, виграти по мажоритарній частині, а по-друге, щоб будь-якою ціною виграти партійно частину виборів. А якщо виникнуть сумніви щодо про владності нового парламенту, то вибори можуть пройти за надзвичайним сценарієм – в умовах тиску на опозицію, обмеження прав на громадські протести – щоб партія влади забезпечила собі нову керовану Верховну Раду», – зауважує експерт.

До цього, на думку Карасьова, можуть підштовхнути загальні панічні настрої, спричинені, зокрема, нещодавніми вибухами у Дніпропетровську.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG