Доступність посилання

ТОП новини

Томенко: опозиція вимагає відставки Лісіцкова


Київ – Опозиція продовжуватиме блокувати парламентську трибуну, якщо її вимоги не виконають. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив заступник голови Верховної Ради, б’ютівець Микола Томенко. «БЮТ-Батьківщина» вимагає притягти до відповідальності людей, які, за твердженням опозиції, били Юлію Тимошенко при перевезенні з колонії до лікарні. Другою вимогою є надання колишньому прем’єрові належного лікування. За словами Миколи Томенка, компроміс між владою та опозицією можливий. Разом з тим, він висловив припущення, що порозуміння не буде знайдене найближчими днями.

– Яким може бути вихід із ситуації, що склалася у Верховній Раді – чи можливий компроміс між опозицією та провладними депутатами?

– Компроміс завжди можливий, коли є розуміння ситуації і того, що зараз відбувається у країні. Ми зараз акцентуємо увагу на тому, що не є визначальною форма, яку запропонувала опозиція. Ми просто не маємо іншого варіанту, як привернути увагу до ситуації, коли застосовуються тортури до людей, які є в опозиції до чинної влади. Йдеться про тортури не по відношенню до найпопулярнішого на сьогоднішній день політика Юлії Тимошенко, а до громадянина України. Якщо щодо громадян України у системі виправних колоній чи тюрем діють так, як щодо Тимошенко, то можна уявити, яку систему поліцейської держави збудовано в Україні. Тому опозиція говорить про те, що варіант, який пропонує більшість у парламенті, поговорити і розійтися, це варіант нехтування проблемами. Ми мусимо реагувати і впливати на ситуацію.

Наші вимоги є абсолютно очевидними. Якщо ви керівник пенітенціарної системи, і звинувачується вже не вперше у тотальному порушенні прав людини, то, як мінімум, президент має відсторонити вас на час розслідування. Така логіка і такі принципи демократичного суспільства, якщо в Україні воно є. Очевидно, що має бути відкрита кримінально справа, а не доручення дізнатися, чи щось було. Лише у ході кримінальної справи можна дізнатися, чому майор чи інші посадові особи пенітенціарної служби, як сказав Олександр Єфремов, просто накинули ковдру на голову і тягли Тимошенко. Якщо лідер найбільшої провладної фракції вважає, що на кожного громадянина України тюремник може накинути ковдру і тягати по території тюрми, то можна уявити, що думають неосвічені люди, які працюють у цій службі.

– Пане Томенко, якою може бути роль Верховної Ради у даній ситуації?

– Реагувати і змушувати владу виконувати Конституцію і закони. В іншому випадку такий парламент нікому не потрібен. Нам пропонують поговорити і розійтися, але ми вже стільки наговорилися. Це не вирішує жодного питання. Сьогодні ми поставимо вимогу президенту, оскільки ми розуміємо, що через свою адміністрацію він повністю курує більшість і ці люди нічого не вирішують, доки по телефону їм не передадуть інформацію. Допоки президент не виконає ці вимоги, маю на увазі відсторонення Лісіцкова, відкриття кримінальної справи та адекватні дії, пов’язані з лікуванням Тимошенко, то сенсу існувати такому парламенту просто немає. Це цинізм говорити про якесь законодавство, про якісь реформи, які відбуваються в Україні, коли щодня якогось громадянина України, у колонії чи тюрмі, мучать.

– Тобто, за даних умов, парламент міг би ухвалити якесь рішення, звернення, заяву… Чи як це могло б бути?

– Це могло б бути й у такий спосіб. Наприклад, ми ведемо переговори на погоджувальній раді, я один з авторів постанови про відсторонення Лісіцкова від посади, а нам більшість каже, що ми не проти розглянути постанову Томенка та інших депутатів, але голосувати не будемо. Чи ми, приміром, готові розглянути ваші 150 підписів під вимогою щодо звіту генпрокурора і його відставку, але, звісна річ, за короткою процедурою (2 хвилини ) і голосувати не будемо. Це так, знаєте, покататися, але немає сенсу кататися, коли країна за крок до встановлення авторитарного політичного режиму. Потрібно повертатися до демократії, треба не допускати цей режим, змінювати його. Тому реакція опозиції очевидна, у нас немає іншого інструменту привернути увагу до тих порушень і репресій, які відбуваються у країні, ніж діяти так у парламенті.

– Які шанси, що у даній ситуації може бути знайдений компроміс між владою та опозицією у парламенті?

– На сьогоднішній ранок я такого бажання не відчуваю, оскільки реакція президента виглядала у далекому наближенні такою, що дає сподівання на те, що, можливо, будуть наступні кроки. Вчора він сказав, що прокуратура має розслідувати цей факт. Хоча, це сталося, м’яко кажучи, з великим запізненням, тому що країна і світ обговорюють це третій день, а президент лише вчора, після нашої чергової вимоги на це зреагував. Якщо сьогодні ми побачимо рішення президента про відсторонення голови пенітенціарної служби, і якщо ми почуємо адекватні речі про те, як буде здійснюватися лікування Тимошенко, ми готові шукати варіанти, як вирішувати наші проблеми і як ми будемо оговорювати інші проблеми на засіданні Верховної Ради. Поки що ж виглядає так, що і сьогодні, і завтра опозиція без виконання цих вимог робитиме все, щоб парламент не працював і міжнародна спільнота розуміла, що в Україні є політичні сили, які борються за права не лише опозиції, а кожного громадянина України.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG