Доступність посилання

ТОП новини

1 травня. Святковий настрій за 50 гривень від КПУ


Симоненко не зізнався, де взяв гроші на святкування, і ховався від націоналістів за спинами охоронців
Симоненко не зізнався, де взяв гроші на святкування, і ховався від націоналістів за спинами охоронців
Київ – Комуністи за 50 гривень залучили до участі у першотравневому мітингу студентів та школярів. Про це розповіли учасники заходу. Утім, лідер Компартії відмовився такий факт визнавати. Крім того, він закликав боротися з владою і ховався від націоналістів за спинами охоронців. На думку експертів, комуністи за невеликі гроші влаштували ефективний агітаційний захід.

Комуністи провели першотравневий мітинг. Декілька тисяч осіб пройшли від Бессарабської площі Хрещатиком на майдан Незалежності. Близько половини учасників ходи – виявилися студентами і, навіть, школярами зі столиці та інших міст України. Деякі з них не посоромилися зізнатися, що на першотравневий мітинг їх привела не ідеологія і не симпатії до представників компартії.

«Нас привело бажання підзаробити. Ось і все. Десь сотня гривень має бути. Чи ні? П’ятдесят, чи щось таке. За три години це мало», – виправдовувалася дівчина.

Симоненко звинуватив журналістів і учасників ходи у брехні

Лідер КПУ Петро Симоненко, заявив, що оплата присутності на мітингу – це вигадки журналістів.
Це просто чергові наклепи, бо сьогодні зовсім інша зовсім ситуація
Петро Симоненко

«Це просто чергові наклепи, бо сьогодні зовсім інша зовсім ситуація. Сьогодні десятки тисяч людей підтримали ініціативу Компартії. Ми лише у Києві роздали понад 800 тисяч запрошень на цей захід. І от для того, щоб не показувати, що люди зібралися, люди реально підтримують нашу політику і нашу позицію, говорять про якісь інші речі», – сказав Симоненко.

Крім того, журналісти декілька разів запитали Петра Симоненка, звідки в КПУ кошти на проведення масштабного мітингу з прямою телетрансляцією, проте він відмовився відповідати.

Учасників могли використати як статистів для рекламного ролику – Бала

За словами політтехнолога Віталія Бали, комуністи вигідно вклали кілька мільйонів гривень, що могли бути витрачені на організацію мітингу та його трансляцію.
Молоді ці 50 гривень, безумовно, не завадять. Але таким чином вони стають аполітичними
Віталій Бала

«Масовість дає можливість зняти передвиборчі ролики. Але мова, скоріше, йде про тренінги: подивитися – виходить, чи не виходить і на які суми можна розраховувати. Молоді ці 50 гривень, безумовно, не завадять, і вони собі спокійно беруть. Але таким чином вони стають аполітичними. Якщо ми говоримо про молодь, то це дуже небезпечно для майбутнього країни. Коли потрібно буде реально проявити свою громадянську позицію, навряд чи ці люди зможуть зробити таке безкоштовно», – зазначив Віталій Бала Радіо Свобода.

Симоненко чекав на націоналістів, а вони не прийшли
Не треба сьогодні ждати милостей від цього режиму і надіятися. Треба боротися
Петро Симоненко

Петро Симоненко під час свого виступу на майдані Незалежності критикував чинну владу. Зокрема він заявив: «Нинішній режим безперспективний. Не треба сьогодні ждати милостей від цього режиму і надіятися. Треба боротися», – проголосив Симоненко.

Водночас, десятки охоронців, які не допускали до Петра Симоненка простих людей, а журналістам брутально заважали виконувати свою роботу, вдаючись до фізичної сили та лайки, насправді, були налаштовані боротися з опозицією. За словами лідера комуністів, охорону посилили через інформацію про можливі провокації з боку націоналістичних сил.

Утім, жодних зіткнень не відбулося. Націоналісти навіть не планували у цей день організовано виходити на вулиці і протидіяти провладній Компартії, повідомив Радіо Свобода член політради Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Андрій Іллєнко.

«Ми не мали ніяких намірів сьогодні нікуди виходити. Якщо ми будемо реагувати на усе, що роблять комуністи, у нас не буде часу на свою роботу. Все, що вони там розповідали – це повна маячня. Для нас очевидно, що вулиці Києва належать націоналістам. Комуністи на вулицях Києва не можуть взагалі нічого. Якщо б у нас було хоч найменше бажання їхній захід зірвати, ми б його зірвали елементарно. Якщо вони хочуть, щоб ми показали їм нашу силу – ми їм можемо найближчим часом показати», – зауважив Іллєнко, не уточнивши, конкретно, що він має на увазі.

Загалом, святкові заходи відбулися у 328 населених пунктах держави, повідомили в Управлінні зв’язків з громадськістю МВС України. Як зазначили там, загальна кількість учасників масових акцій становила понад 260 тисяч осіб.

У Києві низка політичних та профспілкових організацій провела 7 масових заходів за участю понад 31 тисячу осіб. Охорону громадського порядку забезпечували близько 7 тисяч працівників органів внутрішніх, із них дві тисячі – у столиці.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG