Доступність посилання

ТОП новини

У Китаї сліпий дисидент заявляє про погрози


Незрячий китайський дисидент Чень Ґуанчен заявив сьогодні, що мусив залишити посольство США в Пекіні, де він переховувався, бо влада погрожувала смертю його родині.

Як сказав він телефоном агентству Associated Press, представники влади погрожували, що його дружину заб’ють до смерті, і зараз він боїться за свою безпеку і хоче залишити Китай.

За його словами, про ці погрози повідомили його американці, коли він був у їхньому посольстві.

Із американської сторони у відповідь на ці слова заперечили, що знають щось про такі погрози.

Раніше сьогодні державний секретар США Гілларі Клінтон, яка перебуває з візитом у Пекіні, заявила, що Сполучені Штати «сповнені рішучості опікуватися долею» Ченя Ґуанчена і його родини «протягом днів, тижнів і років».

Напередодні МЗС Китаю заявило, що Пекін вимагає вибачень від Сполучених Штатів за «втручання у внутрішні справи», як влада країни розцінила той факт, що втеклого з-під домашнього арешту китайського дисидента прийняли в посольстві США в Пекіні. Китай також заявив, що вимагає від США «припинити вводити громадськість в оману» в цій справі.

Водночас Китай пообіцяв «гуманно» поставитися до Ченя Ґуанчена, який, як повідомили раніше сьогодні, залишив посольство США, щоб отримати медичну допомогу і «возз’єднатися з родиною». Його запевнили, що переселять разом із родиною до «безпечного» місця в Китаї.

Чень Ґуанчен отримав тимчасовий прихисток у посольстві США в Китаї майже тиждень тому після того, як він попередніми днями втік із-під домашнього арешту, під яким він перебував із вересня 2010 року, коли він вийшов після 4-річного ув’язнення. Його покарали за критику порушень прав жінок при втіленні політики китайської влади «одна родина – одна дитина», за якою здійснюють примусові аборти і кампанії стерилізації.
XS
SM
MD
LG