Доступність посилання

ТОП новини

До голодування на підтримку Тимошенко приєднався екс-сенатор Чехії


«Вже замало посилати тільки ноти Януковичу, потрібно щось робити» – Властіміл Сегнал
«Вже замало посилати тільки ноти Януковичу, потрібно щось робити» – Властіміл Сегнал
Прага – До голодування на знак солідарності з ув’язненим екс-прем’єром України Юлією Тимошенко приєднався колишній чеський сенатор Властіміл Сегнал. В інтерв’ю Радіо Свобода він сказав, що своїм кроком хоче розбудити громадськість, щоб люди почали більше цікавитись Україною, Юлією Тимошенко, самим Януковичем і режимом. 53-літній чеський підприємець Властіміл Сегнал у великій політиці від 1990 року, коли був обраний депутатом парламенту Федеративної Чехословаччини від демократичного« Громадянського Форуму». Потім двічі, у 2004-му і 2010 році, обирався до Сенату – вищої палати парламенту Чехії від правої Громадянсько-демократичної партії, очолював Комісію з підтримки демократії у світі.

– Пане Сегнал, Ви голодуєте вже 4-й день, як Ви себе почуваєте?

– Але ж мова не про мене, в цілому я почуваюсь добре.

– Що спонукало Вас розпочати голодування?
Мені здається, що вже замало посилати тільки ноти Януковичу, а що потрібно щось робити

– По-перше, я займаюсь політикою вже добрих кілька років, та й ми тут дещо також пережили. Знаю, що тільки ще в Китаї, на Кубі й у Білорусі не вірять у те, що процес над Тимошенко був заполітизований. Мені здається, що вже замало посилати тільки ноти Януковичу, а що потрібно вже щось робити. По-перше, для того, щоб пані Юлія Тимошенко знала, що вона не сама в цій боротьбі, що вона веде боротьбу за демократію в Україні. Важливо, щоб знали, що і в Європі є люди, які підтримують її такою ж боротьбою.

– Як Ви гадаєте, чи голодуванням Ви досягнете мети?
Дивлюсь на свою боротьбу як на спосіб розбудити громадськість, щоб люди почали більше цікавитись Україною, Юлією Тимошенко, самим Януковичем і режимом

– Я дивлюсь на свою боротьбу як на спосіб розбудити громадськість, щоб люди почали більше цікавитись Україною, Юлією Тимошенко, самим Януковичем і режимом. Тобто мова про те, щоб розбудити суспільство. Я не знав, як це ще можна сказати вголос. Мені здається, що заяв європейських політиків уже замало.

– Пане Сегнал, сьогодні Ви заявили, що було б добре, щоб чеський президент Вацлав Клаус приїхав до українського Президента Віктора Януковича і особисто з ним поговорив про Юлію Тимошенко. Що, на Вашу думку, можна змінити чи досягти цим кроком?
Януковичу потрібно говорити прямо в очі: «Випустіть лідера опозиції Тимошенко, забезпечте їй судовий процес у відповідності до законів, які існують в Європі

– Не знаю, чи Вацлав Клаус його переконає. Але я переконаний, що Януковичу це потрібно говорити прямо в очі. Приїхати з тим, щоб йому сказати: «Випустіть лідера опозиції Юлію Тимошенко, забезпечте їй судовий процес у відповідності до законів, які існують в Європі. Адже Україна – європейська країна. Якщо там проходитиме європейський чемпіонат з футболу і його проводитимуть за європейським порядком, то й уряд Януковича мав би керуватись європейськими правилами.

– Пане Сегнал, коли Ви зустрічались із Юлією Тимошенко?

– Ми побіжно, коротко бачились у Києві під час якоїсь «помаранчевої» демонстрації.

– Чи Ви знайомі з родиною пані Тимошенко, її чоловіком Олександром Тимошенком?

– Ні, я його не знаю.

– Як довго Ви зможете витримати голодування?
Коли мені стане погано, я можу поїсти, можу піти до наших лікарів, яким я довіряю. А саме це право в Юлії Тимошенко відібрали

Знаєте, я не герой, я не хочу бути героєм, я просто цього не знаю. Але я знаю, що коли мені стане погано, я можу поїсти, можу піти до наших лікарів, яким я довіряю. А саме це право в Юлії Тимошенко відібрали. Але все ж це не про мене. Мені не потрібна популярність, я відносно відома людина в країні. Тут мова про права людини, мені йдеться про Юлію Тимошенко і про демократію в Україні.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG