Доступність посилання

ТОП новини

Синці Тимошенко призвели до бойкоту Ялтинського саміту – Соболєв


Київ – Синці на тілі Юлії Тимошенко стали причиною того, що низка європейських лідерів відмовилася від візиту в Україну, заявляють у «БЮТ-Батьківщині». Водночас, у Партії регіонів заявляють, що на саміт Лідерів Центральної Європи до Ялти не приїдуть лише «європейські невдахи, яким нічого сказати». Експерти відзначають, що українська влада втрачає останні крихти кредиту довіри з боку світової спільноти.

«У Європі зрозуміли, що українська влада не притримуватиметься жодних домовленостей та власних обіцянок», – заявив у коментарі для Радіо Свобода перший заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв. За його словами, останнім доказом цього стало оприлюднення слідів побиття Юлії Тимошенко у Качанівській колонії – після того, як представники пенітенціарної служби та прокуратури запевняли, що такого не було.
Влада вже настільки забрехалася, що, відчуває початок європейської та світової ізоляції
Сергій Соболєв

«Влада вже настільки забрехалася, що, відчуває початок європейської та світової ізоляції і шукає будь-який привід, щоб спробувати прорвати цю ізоляцію. Але, на жаль, це відображається не лише на іміджі Януковича (це мене найменше хвилює), а й на іміджі держави. Зрив Ялтинського саміту – це найяскравіша демонстрація того, як до нас ставляться наші європейські колеги. Бо чим більше брехатиме влада, тим більшою буде недовіра до неї», – наголосив Соболєв.

Переслідування владою політичних опонентів поставило під загрозу і повноцінне проведення Євро-2012, нагадав Сергій Соболєв.

Україну бойкотують лише європейські невдахи – Колесніченко

Водночас у Партії регіонів кажуть, що лише «заангажовані та не дуже розумні політики» можуть закликати до бойкотування футбольних змагань.

Про це заявив заступник голови фракції цієї політичної сили Вадим Колесніченко. Крім того, за його словами, від участі у саміті глав держав Центральної Європи відмовилися лише невдахи.
Якщо представники інших країн не приїжджають, то їм, мабуть, немає про що казати
Вадим Колесніченко

«Саміт у Ялті – це не обов’язкова річ. Це майданчик, де можна поспілкуватися щодо майбутнього розвитку. Якщо представники інших країн не приїжджають, то їм, мабуть, немає про що казати. Зараз серйозні фінансові проблеми у Європі, тому це можна сприймати як самокритику фінансової ситуації у власних країнах. Тому відмова від участі представників іноземних держав в Ялтинському майданчику не має зовсім ніякого підґрунтя. Це не державний майданчик. Він громадський», – зауважив Колесніченко.

За словами Вадима Колесніченка, події навколо Юлії Тимошенко не мають ніякого стосунку до відносин України з Європою.

Саміт в Україні пусте витрачання часу?

Водночас, за словами політолога Віктора Небоженка, Україна втрачає можливість служити майданчиком, на якому обговорюються важливі питання європейського рівня. Українській владі не довіряють, вважає експерт.
Порушуються демократичні цінності – від економіки до опозиції та засобів масової інформації
Віктор Небоженко

«З Ялтинським самітом дійсно є об’єктивна проблема, не пов’язана з потворністю нашої влади. Навряд чи ті, хто збирався приїжджати, були готові до ефективних рішень та проривів у дипломатії. Тому не кожен політик зі Західної Європи має бажання витрачати на це час. А ситуація в Україні – це один із приводів. Але вагомий. Адже порушуються демократичні цінності – від економіки до опозиції та засобів масової інформації», – зазначив Небоженко.

Водночас, на думку Віктора Небоженка, шанси на вдале проведення Євро 2012 залишаються високими, оскільки в цьому зацікавлена УЄФА – впливова, потужна з фінансової точки зору міжнародна структура. Однак, і на адресу УЄФА останнім часом лунають заклики європейських політиків: взяти до уваги політичні обставини в Україні.

Очільники Німеччини, Австрії, Чехії, Італії та Словенії. відмовилися відвідати саміт глав держав Центральної Європи 11-12 травня в Ялті. Першим про свою відмову їхати заявив колишній правозахисник, президент Німеччини Йоахім Ґаук. Про те, що він не прийняв запрошення Януковича, повідомили відразу після того, як стало відомо про голодування ув’язненого лідера опозиції Юлії Тимошенко, яка заявляє про знущання і побиття її співробітниками харківської в’язниці.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG