Доступність посилання

ТОП новини

Європейський бойкот української влади (європейська преса)


Лунає занепокоєння, що ізоляція підштовхне Україну в обійми Росії
Лунає занепокоєння, що ізоляція підштовхне Україну в обійми Росії
У фокусі європейської преси – рішення кількох європейських лідерів бойкотувати саміт президентів Центральної Європи, який має відбутися в середині травня в Ялті. Це реакція на справу Юлії Тимошенко, яка, за даними її соратників, десятий день продовжує голодування в колонії, протестуючи проти побиття. На шпальтах газет також обговорюють можливість бойкоту матчів в Україні футбольної першості Євро-2012 і наслідки такої політики. Лунає занепокоєння, що ізоляція підштовхне Україну в обійми Росії.

Президент Чехії долучився до президентів Німеччини, Австрії і Словенії, які вирішили бойкотувати саміт президентів Центральної Європи, запланований на 11-12 травня в Ялті. Чеська газета Lidové Noviny у понеділок цитує слова речника Вацлава Клауса Радіма Охвата, який каже, що є кілька причин цього рішення, а головна – це підтримка ув’язненого українського екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

До Криму зате летить словацький президент Іван Ґаспаровіч. В його офісі заявили, що треба говорити з сусідами, тому поїздку до Криму не скасовують, інформує словацьке видання SME. При цьому прес-секретар президента Марек Трубач зазначив, що Словаччина уважно стежить за судовими процесами над українськими опозиціонерами і занепокоєна діями української влади.

Німецьке видання Spiegel Online опублікувало інтерв’ю з українським спортсменом та опозиційним політиком Віталієм Кличком, який називає бойкот зустрічі в Ялті з боку німецького президента Йоахіма Ґаука «логічним кроком». На думку Кличка, за те, що потерпів імідж України, несуть відповідальність лише українські лідери. Водночас Кличко виступає проти бойкоту Євро-2012, яке називає доброю нагодою привернути увагу світу до поганого управління Україною. На думку Кличка, німецька команда буде пишатися, якщо на стадіоні буде присутня канцлер Анґела Меркель, інше питання, чи цей візит буде політичним. «Приватний візит не створить проблем», – вважає Кличко з огляду на заклики у Німеччині бойкотувати не лише ялтинський саміт, але і Євро-2012.

Речник голови німецького уряду у понеділок підтвердив інформацію видання Spiegel про те, що канцлер Анґела Меркель може не поїхати на українські матчі Євро-2012. Її плани залежать від долі Юлії Тимошенко і від верховенства права в Україні, наголосив Ґеорґ Штрайтер.

Британська газета Guardian наводить позицію самої Юлії Тимошенко, яку передає її донька, що вона проти бойкоту футбольного змагання, яке є символом європейської інтеграції України. Водночас Євгенія Тимошенко закликала європейських політиків не стояти на подіумі поруч із Президентом Віктором Януковичем на стадіонах, чи за їхніми межами.

Німецька газета Süddeutsche Zeitung пише, що тут йдеться більше, ніж про долю політика Юлії Тимошенко, а про майбутнє України як суверенної держави і що від позиції Німеччини також залежить, чи Київ повернеться знову в бік демократії, чи ж безнадійно потрапить під вплив Росії. Автор коментаря, Томас Урбан, запитує, чому Президент Янукович не скористається пропозицією Берліна відправити Тимошенко на лікування до Німеччини, адже це б не лише викликало похвалу за такий гуманітарний жест, а й стало би проривом у його міжнародній ізоляції. Німецький оглядач припускає, що можливо український лідер «втратив уявлення про ситуацію». Томас Урбан закликає німецьку владу продовжувати чинити тиск на Януковича, уникаючи різкого тону в публічних заявах.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG