Доступність посилання

ТОП новини

Харківські судмедексперти не визнають фото із синцями Тимошенко


Харків – Гематоми на тілі Юлії Тимошенко датуються 22-23 квітня – про це у Харкові, після оприлюднення в інтернеті фотографій синців та гематом на тілі екс-прем’єра Юлії Тимошенко, заявив завідувач кафедри судово-медичної експертизи Харківської медичної академії післядипломної освіти Олександр Гуров. Судмедексперт з’явився перед пресою через дві години після опублікованих у ЗМІ фотографій Тимошенко, на яких можна побачити синці та гематоми. Натомість народний депутат, захисник екс-прем’єра Сергій Власенко заявив, що готовий надати експертам цифрові носії з цими світлинами.

Публікація фотографій в інтернеті змінила на 180 градусів напрямок заяв спікерів, яких делегує прокуратура до журналістів. Якщо упродовж цього тижня, і зокрема ще зранку в п’ятницю члени міністерської комісії з обстеження Тимошенко та керівництво пенітенціарної служби жалілося пресі, що не має можливості оглянути тіло екс-прем’єра на наявність травм, які вона нібито могла отримати 20 квітня під час примусової шпиталізації до залізничної лікарні, то вже після 15-ї години у п’ятницю до журналістів прийшов судмедексперт Олександр Гуров.

Він заявив, що синці є, але вони не могли виникнути під час перевезення Тимошенко до лікарні. Свої висновки експерт зробив лише на основі офіційних медичних актів огляду тіла Юлії Тимошенко, які зробили раніше цього тижня співробітники колонії. Олександру Гурову і його колегам не вдалося особисто оглянути колишнього Прем’єр-міністра, неначебто, через її відмову.

«Якщо говорити про колір, це вже оцінили експерти і я з ними погоджуюсь, термін їхнього виникнення – одна-дві доби, це враховуючи, що ці зміни були зафіксовані 24 квітня, то виходить так, що ушкодження які зафіксовані в акті медичного засвідчення не могли виникнути 20-го числа за тих обставин, про які говорить Юлія Володимирівна», – заявив завідувач кафедри судово-медичної експертизи Медичної академії післядипломної освіти Олександр Гуров.

Фахівець відмовився, на прохання Радіо Свобода, оцінити можливі причини появи цих синців. Він сказав, що для цього потрібен безпосередній огляд судмедексперта.

«Фотографії зроблені з порушеннями вимог судмедекспертизи»

За словами Олександра Гурова, фотографії відзняті з порушенням вимог судмедекспертизи. А отже за світлинами судмедексперти своїх висновків не можуть зробити.

«Фотографії зроблені з порушеннями вимог судмедекспертизи. Йдеться про масштаб у кадрі, про умови освітлення та інше. Це ціла процедура такого фотографування. І ще, це головне, як на мене, у нашій спеціальності не існує дослідження за фотографіями. Цінність висновків за світлинами – нульова», – висловив позицію судмедексперт Олександр Гуров.

До Качанівської колонії та й решти українських тюрем не можна приносити мобільні телефони та фотоапарати. Радіо Свобода поцікавився у захисника Сергія Власенка, як йому з уповноваженою Верховної Ради з прав людини Ніною Карпачовою вдалося пронести фотоапарат.

«І у мене відбирають, і у Карпачової. У всіх відбирають, але фотознімки ми зробили», – відповів захисник Власенко.

28 квітня розпочинається судовий розгляд у справі корпорації «Єдині енергетичні системи України» по суті. У суді колишній прем’єр-міністр не мала б з’явитися, принаймні на це сподіваються захисники Юлії Тимошенко. Відповідну заяву захист надіслав судді Костянтину Садовському та керівництву Качанівської колонії. А члени міністерської комісії з обстеження Тимошенко кажуть, що лікарі не можуть оцінити стан здоров’я Юлії Тимошенко. Про це заявила перший заступник міністра охорони здоров’я, голова комісії Раїса Моісеєнко.

«Тому комісія рекомендувала на сьогоднішній день залишити динамічне спостереження Юлії Володимирівни в межах Качанівської колонії і рекомендувала повернутися до цього питання десь за два тижні. Зараз комісія позбавлена можливості робити висновки щодо її участі в суді», – сказала Моісеєнко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG