Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: серби в Косові можуть голосувати у виборах Сербії


Організація з безпеки і співпраці в Європі заявила сьогодні, що серби за національністю, які живуть у Косові, мають право голосувати у парламентських і президентських виборах Сербії, що відбудуться цими вихідними.

При цьому, як сказав журналістам голова Місії ОБСЄ в Косові Вернер Альмгофер, підрахунок голосів відбуватиметься поза межами Косова, у сербських містах Рашка і Вранє.

В ОБСЄ повідомили, що відкриють близько 90 виборчих дільниць для цих виборів на півночі Косова, де більшість населення складають місцеві серби.

Право голосу в сербських парламентських і президентських виборах визнали за приблизно 110 тисячами косовських сербів.

План ОБСЄ став виходом із «виборчої кризи»: Сербія, яка не визнає односторонньо проголошеної 2008 року незалежності Косова і далі вважає його автономією в своєму складі, а всіх його мешканців своїми громадянами, збиралася влаштувати свої парламентські і президентські вибори принаймні на півночі Косова.

В ООН уже заявляли, що цей план Сербії незаконний і був би порушенням резолюцій Ради безпеки ООН. Водночас Місія ООН у Косові повідомляла, що міжнародні і місцеві органи намагаються знайти законне обґрунтування для легального проведення сербських виборів серед косовських сербів.
XS
SM
MD
LG