Доступність посилання

ТОП новини

Грузія зайняла місце України у передовиках «Східного партнерства»?


Брюссель – Донедавна Україну вважали прикладом для наслідування п’яти державам-учасницям європейської багатосторонньої платформи «Східне партнерство». У щорічних звітах Євросоюзу щодо прогресу на шляху євроінтеграції Грузію, Вірменію, Азербайджан, Молдову та Білорусь критикували частіше, ніж Україну. Як свідчать дипломатичні джерела у Брюсселі, цьогорічний звіт, який мають оприлюднити в середині травня, обіцяє бути суворішим щодо українських досягнень. За оцінками експертів, найуспішніше єврореформи проводять грузини та молдовани.

Безумовно, кожна з шести країн ініціативи «Східне партнерство» має свої особливості. Як вважають аналітики з різних держав ЄС, змальовувати успіхи та невдачі урядів держав-партнерів тільки чорними та білими фарбами не слід. Тим часом, деякі експерти намагаються розподілити місця між цими державами за, так би мовити, спортивною схемою.

За словами впливового експерта Європейського політичного центру Ебергард Райн, останні події в Україні стали причиною значного відставання Києва у цьому «марафоні євроінтеграції». Він відсунув Україну на передостаннє місце рейтингу, тобто, гірша тільки Білорусь.

Із ним не погоджується Кейт Касеметс, стратегічний директор Державної канцелярії Естонії. Грузія, на його думку, найкраща у реформах адміністративного апарату, тим часом, у процесі зближення з ЄС, перше місце все ще залишається за Україною.
Україна пройшла найдовший шлях, беручи до уваги угоду про асоціацію та переговори щодо процесу зближення
Кейт Касеметс

«Україна пройшла найдовший шлях, беручи до уваги угоду про асоціацію та переговори щодо процесу зближення. У цьому сенсі це країна, що йде попереду інших. Навіть її можливості у багатьох аспектах державного управління виглядають доволі непогано. Також у цьому сенсі добре попрацювала Молдова. Там теж є деякі позитивні ознаки», – зазначає Кейт Касеметс.

Українська корупція і державні кошти найбільше непокоять ЄС

Європейський Союз заявляє, що може тільки оцінювати пройдений шлях та успіхи й недоліки держав-партнерів. «Однак, ми не можемо визначати місця держав, мов на конкурсі краси», – заявляє Річард Тіббелс, голова відділу «Східного партнерства» та регіонального співробітництва Європейської служби зовнішніх дій.

Хоча звіт щодо прогресу в державах цієї ініціативи оприлюднять тільки через два тижні, європейський дипломат вже сьогодні знайомить із деякими розділами цьогорічного «табеля».

«Протягом останнього року, навіть в Україні відбулися деякі позитивні зрушення, – повідомляє дипломат. – Щойно, там важливу роль відіграв омбудсмен. Досягнення є також у розвитку регіонів, бо був ухвалений закон про створення держфонду для цього сектору. Однак, у ЄС залишається велике занепокоєння тим, як в Україні використовують державні фінанси та корупційні справи».

Щодо інших держав, то, скажімо, у Грузії негативно оцінюють централізацію влади, але вітають особливу роль та вплив, яку там відіграє омбудсмен. Тим часом, у Молдові, де все ще широко розповсюджена корупція, Євросоюз відзначає чималий прогрес у реформах державного управління.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG