Доступність посилання

ТОП новини

Третя інавгурація Путіна


Олена Матусова

Москва – Сьогодні відбудеться інавгурація обраного президента Росії Володимира Путіна. Основні її заходи відбудуться у Великому кремлівському палаці. На інавгурації будуть присутні представники всіх гілок російської влади, іноземні посли, релігійні та громадські діячі. У їхній присутності Путін складе присягу на Конституції Російської Федерації. Після цього голова Конституційного суду Валерій Зорькін офіційно оголосить про вступ глави держави на посаду.

Оглядачі не сумніваються, що початок чергового президентського терміну Володимира Путіна обставлять з шиком і помпою. Як доказ цього наводять той факт, що на прийомі з нагоди інавгурації гостей пригощатимуть горілкою «Кремлівська», шампанським «Абрау-Дюрсо», морськими гребінцями і кетовою ікрою. Вартість меню оцінюється у близько 1 мільйона доларів.

А от у питанні, чого чекати від шести років нового-старого президента Росії, думки політологів розходяться. Дехто дає Путіну в Кремлі не більше року, вважаючи, що економічні проблеми загостряться і для влади це стане важким випробуванням. Інші вважають Путіна прагматичним і хитромудрим політиком. Політолог Лілія Шевцова переконує, що питання повернення в президентське крісло Путін вирішив сам.

У цілому Путін вчинив цілком прагматично, розумно з точки зору режиму
Лілія Шевцова

Усе в одному кулаку

«У цілому Путін вчинив цілком прагматично, розумно з точки зору режиму. Він усвідомлює, що режим переживає проблеми, владі належить зустрітися з труднощами, тому потрібна консолідація влади в одних руках, ніякого роздвоєння влади, ніяких надій на якийсь другий центр впливу. Коротше кажучи, все в одному кулаку, і володарем кулака повинен бути саме він, Володимир Путін», – каже Лілія Шевцова.


Науковий керівник Центру досліджень модернізації Європейського університету в Санкт-Петербурзі Дмитро Травін, який теж говорить про прагматичність Путіна, вважає, що своїх опонентів він переграє передусім тактично.

Він розумний, хитрий, розважливий політик, він вичавлює завжди з поточної конкретної ситуації максимум можливого
Дмитро Травін

Путін переграє опозиціонерів

«Він розумний, хитрий, розважливий політик, він вичавлює завжди з поточної конкретної ситуації максимум можливого. І не факт, що інший політик на його місці, навіть в умовах високих цін на нафту, зміг би протриматися так довго з таким високим рейтингом. Путін щороку стає все більш витонченим. І навіть коли ми говоримо про те, що стратегічно він програє (а стратегічно він, звичайно, програє), треба визнати, що тактично він дуже часто переграє опозиціонерів як усередині Кремля, так і тих опозиціонерів, які виходять на площі», – констатує Дмитро Травін.

Напередодні інавгурації кілька десятків тисяч опозиційно налаштованих до Володимира Путіна російських громадян вийшли на акції протесту. Вони закінчилися жорстким розгоном маніфестантів – за даними міліції, затримані понад 400 осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG