Доступність посилання

ТОП новини

Інавгурація Путіна в цифрах


У понеділок, 7 травня, Володимир Путін із прем’єрської посади має втретє повернутися у крісло президента Росії. Напередодні інавгурації Радіо Свобода пропонує поглянути на те, як це виглядає через призму цифр.

3 – це кількість залів у Великому кремлівському палаці, де буде проходити церемонія. Від першої інавгурації Володимира Путіна у 2000 році урочистості проводять у Георгіївському, Олександрівському та Андріївському залах Кремля. До того Борис Єльцин у 1991-му і 1996 роках мав інавгурацію на порівняно скромних заходах у кремлівському Палаці з’їздів, де проводили з’їзди Комуністичної партії в радянські часи.

6 – це тривалість нового терміну Путіна. Президент Дмитро Медведєв, який покидає Кремль після чотирьох років при владі, продовжив президентські повноваження для свого попередника і наступника до шести років. Це означає, що Путін може правити Росією до 2018 року, можливо, і до 2024-го.

10 – це роки витримки російського коньяку, який подаватимуть на бенкеті після інавгурації. Організатори спеціально вибрали російських виробників. Серед вин – «Шато ле Ґран Восток Піно Аліготе вибране» 2009 року і колекційне «шампанське» Абрау-Дюрсо 2008 року. Меню починається із закуски з морських гребінців та овочевих млинців із соусом з білих грибів, копченого палтуса з салатом, смажених рулетів із качки з розмарином і кизиловим соусом, салату з морепродуктів із пюре авокадо. Серед гарячих закусок – камчатські краби. Як головну страву подаватимуть стейки з осетра, фаршировані овочами з соусом із шампанського.

63,6 – це відсотки голосів, які росіяни, за офіційними даними, віддали за Путіна на виборах 4 березня 2012 року. У 2000 році він переміг із 53 відсотками, а в 2004 зі 72. Медведєв отримав 70 відсотків у 2008-му.

71 – це вік Путіна у 2024 році, якщо він залишиться у Кремлі ще на два терміни, перемігши на виборах у 2018 році.

1996 – це останній рік, коли закордонних лідерів офіційно запрошували на церемонію. Казахстанська преса, тим не менше, не сумнівається, що на інавгурацію завітає президент Нурсултан Назабаєв, який активно просуває Митний союз між Росією, Білоруссю і Казахстаном, проект підтримує і Володимир Путін. Українська преса не певна, чи Віктор Янукович поїде на Москви. Сам Президент України раніше казав, що поїде, якщо буде офіційне запрошення. Наразі відомо, що серед високих іноземних гостей на інавгурації у Москві 7 травня будуть колишній канцлер Німеччини Ґергард Шредер та колишній італійський прем’єр Сільвіо Берлусконі. А однією з перших закордонних поїздок Путіна як нового президента Росії буде візит до Китаю, заявили нещодавно російські дипломати.

2000 – це кількість гостей, яких запрошують на урочистий бенкет до Кремля. Серед них: депутати Ради федерації і Державної думи, обоха палат російського парламенту, судді Конституційного суду, голови дипломатичних місій, «системна» опозиція, включно з Михайлом Прохоровим, олігархом, який став політиком, і представники Російської православної церкви. У списку запрошених також перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов, який останнім часом гостро критикує Володимира Путіна. Очікують також деяких губернаторів російських регіонів та редакторів провідних ЗМІ.

5000 – це вартість у рублях пам’ятних медалей (1350 гривень), які мають вручити гостям. Це коштуватиме російським платникам податків 10 мільйонів рублів (2 мільйони 700 тисяч гривень).

25–30 000 – це кількість людей за ґратами, яких закликає звільнити на честь інавгурації лідер ЛДПР Володимир Жириновський. Так само як у законопроекті, який Жириновський готував до інавгурації Дмитра Медведєва 2008 року, він закликає випустити з тюрми неповнолітних, вагітних і матерів малих дітей. За деякими припущеннями, у списку амністованих можуть опинитися учасниці нашумілого панк-гурту Pussy Riot, які наразі перебувають під слідством. Втім, 2008 року пропозиція Жириновського не пройшла, те саме, ймовірно, буде й тепер, бо законопроект серйозно не розглядали в російському парламенті.

1 мільйон – це кількість учасників протесту, які опозиція хоче вивести на вулиці у неділю, 6 травня, за день до інавгурації, щоб продемонструвати, що вони не визнають легітимність Путіна як президента. Насправді організатори будуть намагатися повторити масштаби протестів проти влади після грудневих виборів, коли на вулиці вийшли понад 100 тисяч людей. Наразі в мережі Facebook повідомили про плани долучитися до маршу 7 тисяч осіб. А організатори заходу подали заявку на 5 тисяч.

15 мільйонів – це ціна в рублях (понад 4 мільйони гривень), яку нібито треба заплатити, щоб отримати місце на бенкеті після інавгурації поруч із високопоставленими чиновниками. Про це повідомив часопис «Форбс», посилаючись на інтерв’ю з представником приватної компанії, яка заявляє про те, що організовує інавгурацію разом із президентською адміністрацією. За 6 мільйонів рублів немовби можна придбати «дешевші» квитки, які не гарантують місця коло потрібної людини. У Кремлі називають це вигадкою, наголосивши, що не співпрацюють з приватною структурою.

26 мільйонів – це вартість у рублях (понад 7 мільйонів гривень) самої церемонії, про що свідчать дані заявки на тендері.

260 мільярдів – це валовий внутрішній продукт Росії в доларах у 2000 році (згідно з даними Світового банку), коли Путін став президентом Росії.

1,791 трильйона – це ВВП Росії в американських доларах (як свідчать дані ЦРУ), коли Путін знову повертається до Кремля через 12 років.

Матеріал підготував у Москві Tom Balmforth

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG