Доступність посилання

ТОП новини

Франція: європейські плани Олланда одних лякають, інших тішать


Брюссель – Щойно обраний президент Франції Франсуа Олланд обіцяє змінити європейську антикризову стратегію. Він висловив переконання, що чимало європейців підтримують його ідеї і зітхають із полегшенням. Однак і в Євросоюзі, і за його межами перехід влади в цій потужній та впливовій державі до людини з соціалістичними переконаннями сприймають насторожено. Деякі лідери ЄС побоюються, що похитнеться бюджетна дисципліна, яку в співдружності встановили за вимогою попередника Олланда, тобто президента Ніколя Саркозі, який разом із німецьким канцлером Анґелою Меркель були лідерами антикризової кампанії.

Якщо пересічні французи, обираючи нового президента, довірили майбутнє Франсуа Олландові, який обіцяє зміни на краще, то його європейську програму, особливо у країнах співдружності, сприймають насторожено. Чимало британських оглядачів навіть оголошують початок нової хвилі європейської кризи. Причина у заявах Олланда, що слід негайно полегшити тиск економічних заощаджень та сконцентрувати європейську співдружність на зростанні промисловості й створенні нових робочих місць.
Cувора економія не має бути фатальністю
Франсуа Олланд

Новоспечений президент Франції висловив сподівання, що його обрання радо вітають багато громадян Євросоюзу. «Я переконаний, що у багатьох європейських країнах це стало полегшенням і надією: ідея, що нарешті сувора економія не має бути фатальністю», – каже він.

Тим часом, саме неминуча бюджетна дисципліна була центральним стержнем антикризової програми, яку разом із німецьким канцлером неухильно пропагував Ніколя Саркозі, що у неділю програв президентські вибори.

«Чемпіони політики бюджетних скорочень»

Характерно, що перемогу Франсуа Олланда радо привітали керівники Італії, прем’єр-міністр якої – Маріо Монті – вже давно намагається примусити колег по співдружності розробити й працювати за спільною програмою розвитку економіки, натомість послабивши заощадження. Однак донині його вимоги перекреслював «дует Меркель-Саркозі», що був, так би мовити, «чемпіоном політики бюджетних скорочень».

Нині, з огляду на реалії, особливо після президентських виборів у Франції, навіть у Європейській комісії заявляють, що поділяють ідеї Франсуа Олланда. Піа Аренкільде Хансен, речниця голови цієї установи Жозе Мануеля Баррозу, в понеділок оприлюднила його реакцію на перемогу кандидата-соціаліста.
У нас із Францією єдина мета: перезапустити європейську економіку
речниця Єврокомісії

«У нас із Францією єдина мета: перезапустити європейську економіку. Ці сподівання треба вже перетворювати у конкретні дії. Єврокомісія поділяє переконання (Олланда) щодо необхідності інвестування у зростання й розвиток інфраструктури, залучаючи Європейський інвестиційний банк та існуючі фонди європейського бюджету», – зазначила речниця Єврокомісії.

Водночас, Європейська комісія не відкидає необхідності втримувати європейські національні бюджети у рівновазі та продовження стратегії зі скорочення зовнішніх боргів.

Хоча чимало експертів у Європі переконані, що французько-німецький дует уже не матиме колишньої харизми, перший візит нового господаря Єлисейського палацу в Парижі запланований саме до Берліна. Там, у свою чергу, висловлюють переконання, що двостороння співпраця з новим французьким лідером, навпаки, поглиблюватиметься. Однак деякі німецькі оглядачі схиляються до думки, що з відходом Ніколя Саркозі від влади й політики, канцлер Анґела Меркель також втратить частину свого впливу в європейській спільноті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG