Доступність посилання

ТОП новини

У Львові вшанують жертв Другої cвітової війни


Львів – 8 травня у Львові вшанують жертв Другої cвітової війни, всіх полеглих українців, незалежно, в якій армії вони воювали. Депутати міської та обласної рад проведуть спільну позачергову сесію біля приміщення музею «Тюрма на Лонцького», щоб заборонити використання у Львові на День перемоги червоних прапорів.

Оскільки у Європі пам’ять жертв війни вшановують 8 травня, тому доречно долучитись до європейської громади. Такої думки дотримуються львівські депутати з опозиційних політичних сил.

Позачергова депутатська сесія буде приурочена вшануванню пам’яті жертв Другої світової війни та більшовицьких репресій. Не підтримують такої ініціативи місцеві регіонали.

Площу неподалік музею «Тюрма на Лонцького» обрали для проведення спільної сесії невипадково. Адже від вересня 1939 і до кінця червня 1941 року тут керував НКВС і чинились звірства над людьми. Лише упродовж шести днів, від 22 до 28 червня 1941 року, в тюрмі на Лонцького енкаведисти вбили близько 1700 людей. Потім чинили звірства вже німецькі окупанти. Поминальні заходи за жертвами Другої cвітової війни і більшовицьких репресій відбуватимуться, окрім Львова, у Золочеві, Стрию, Саліні Старосамбірського району. Це місця масового винищення галичан.

На позачерговій сесії депутати Львівської міської ради мають намір уже вдруге за останні дні ухвалити рішення «Про заборону використання символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території м. Львова». Адже попередню ухвалу депутатів опротестувала міська прокуратура.

Із червоними прапорами чи без?

Голова фракції ВО «Свобода» Руслан Кошулинський впевнений, що депутати заборонять використання 9 травня у Львові червоних прапорів і простежать за виконанням рішення.

«Це цілком законне буде рішення і жодних порушень немає. 9 травня депутати будуть контролювати дотримання чинною владою такого рішення», – заявив Руслан Кошулинський.

Однак у прокуратурі Львова вважають ухвалу депутатів про заборону використовувати червоні прапори такою, що суперечить Закону «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років». Начальник управління нагляду за додержанням законів органами Львівської обласної прокуратури Володимир Брездень зауважив, що місцеві партії не мають допустити провокацій у Львові на 9 травня, як це було торік. «Якщо будуть порушення чи з одного, чи з іншого боку, прокуратура дасть належну оцінку», – запевнив Володимир Брездень.

І 8-го, і 9 травня львівські правоохоронці працюватимуть у посиленому режимі. Півтори тисячі міліціонерів мають забезпечити спокій на вулицях, щоб унеможливити будь-які провокації. Втім більшість експертів вважають, що сценарії святкування Дня перемоги у Львові пишуться не місцевими політиками, а в Києві.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG