Доступність посилання

ТОП новини

Львів: реакція на червоне – негативна


Молитва біля памятника жертвам більшовицьких репресій, Львів, 8 травня 2012 року
Молитва біля памятника жертвам більшовицьких репресій, Львів, 8 травня 2012 року
Львів – Восьмого травня у країнах Європи вшановують загиблих вояків у Другій світовій війні. Громада Львова приєдналась до європейської спільноти і цього дня поминальні молебні відбулись у місцях загибелі тисяч людей. З цієї нагоди на позачергову сесію зібрались і депутати Львівської міської та обласної рад біля музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Міські депутати своїм рішенням заборонили 9 травня використовувати радянську символіку. (Щоправда, ввечері стало відомо, що їхню заборону все ж скасували через суд, який за клопотанням прокурора міста зупинив чинність ухвали міськради.)

У День пам’яті та єднання представники духовенства, політичних партій і громадських організацій молилися біля пам’ятника жертвам більшовицьких репресій, на подвір’ї тюрми на Лонцького, де радянський і німецький окупаційні режими забрали життя у тисяч українців, поляків, євреїв і людей інших національностей. Молились львів’яни і на Цитаделі, де теж знайшли вічний спочинок тисячі людей.

Втім, які втрати понесла Галичина, зокрема Львів, у 1939-1945 роках, достеменно не відомо. Винищення євреїв, виселення поляків, репресії проти українців і, як наслідок, після Другої світової війни у Львові залишилось близько 10% корінних львів’ян. Історики стверджують, що місто втратило від 80 до 90% населення. Репресії проти українців продовжила радянська влада і після війни.

У можливих провокацій депутати звинуватять голову ОДА

У заяві Львівської обласної ради щодо вшанування на території області Дня пам’яті жертв Другої світової війни та більшовицьких репресій, ухваленій на позачерговій сесії, мовиться: «У повоєнний час комуністична влада і посткомуністична так і не спромоглись забезпечити належний рівень життя учасникам війни. Натомість знаходили ресурси для пропагандистських спекуляцій». Депутати у своїй заяві також зазначили, що «від 2009 року проросійські сили намагаються влаштовувати у Львові провокаційні вилазки, спеціально приурочуючи їх до дат, пов’язаних із Другою світовою війною».

Львівські обранці вважають неприпустимим, що деякі високопосадовці УМВС у Львівській області, які торік були співорганізаторами провокацій у Львові, коли вчинилась бійка на Пагорбі слави, досі перебувають на посадах.

Голова фракції ВО «Свобода» у Львівській облраді Ірина Сех наголосила, якщо 9 травня у Львові відбудуться провокації, будуть використовуватись червоні прапори, то голові Львівської ОДА Михайлові Костюку депутати висловлять недовіру і домагатимуться його відставки.

«Якщо на території області будуть використовувати криваві червоні прапори, то за цим персональну відповідальність нестиме голова Львівської ОДА – за можливі провокації », – зазначила Ірина Сех.
Позачергова сесія
Позачергова сесія

Мерія просить суд заборонити всі масові заходи у Львові

Водночас на позачерговій сесії більшістю голосів (68) міські депутати відхилили протест прокурора щодо заборони використання радянської символіки у Львові. До того ж, як повідомила Радіо Свобода начальник юридичного управління міськради Гелена Пайонкевич, влада Львова просить суд заборонити будь-які акції у Львові 9 травня. За її словами, саме у компетенції міської ради є проведення і, відповідно, контроль за всіма масовими заходами у місті.

«Власне, звернулись у суд виключно з міркувань громадської безпеки. Бо до нас подали заявки 8 громадських і політичних організацій різного спрямування на проведення заходів в одному і тому ж місці, в одну годину», – зазначила Гелена Пайонкевич.

Можна спрогнозувати, що суд, як і торік, заборонить 9 травня всі масові акції, окрім офіційних за участю влади. Втім, львівські комуністи, представники Антифашистського комітету, які також подали заявку в мерію на проведення мітингу з нагоди Дня Перемоги, планують 9 травня взяти участь у покладанні квітів разом зі владою і прийти на Пагорб слави з червоними прапорами і стягом Перемоги. Однак чи наважаться на такий крок представники лівих сил, сказати важко.

Водночас місцеві депутати контролюватимуть, чи дотримуватимуться у Львові 9 травня ухвали міськради про заборону використання комуністичної символіки і символіки СРСР.

Начальник УМВС у Львівській області Олександр Рудяк запевняє, що правоохоронці не допустять ніяких провокацій у Львові. А за порядком стежитимуть близько півтори тисячі міліціонерів.

Львів уже котрий рік 9 травня опиниться в центрі уваги не лише українських, але й російських ЗМІ. До слова, у Львові вже працюють кілька телевізійних груп із Росії.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG