Доступність посилання

ТОП новини

США запобігли теракту в літаку


Нью-Йорк – Американським спецслужбам вдалося запобігти терористичному акту в міжнародному повітряному просторі. Вони захопили бомбу, призначену для пасажирського авіалайнера, що мав летіти до Сполучених Штатів. Бомбу змайстрував механік-ісламіст, член терористичного угруповання «Аль-Каїда Аравійського півострова», базованого на території Ємену.

Бомбу, нині демонтовану, досліджують фахівці Центрального розвідувального управління і Федерального бюро розслідувань. Вони доходять висновку про вельми високий рівень конструкції. У цьому вибуховому пристрої не було жодної металевої складової. Як наслідок, терорист із цією бомбою на тілі міг безперешкодно пройти через магнітометри аеропортів, налаштовані на виявлення металу.

Подібну бомбу мав на тілі під білизною терорист з Ємену в лайнері, що летів до Детройта на Різдво 2009 року. Він намагався її підірвати, але тоді детонатор не спрацював, отож механік на ім’я Ібрагім аль-Ассірі вдосконалив конструкцію. Відомо, що це саме він, бо обидві бомби зібрано однаковим чином: так само з’єднано контакти, так само загорнуто ізоляційну стрічку тощо.

Схопили по дорозі до аеропорту

Терориста схопили в Ємені по дорозі до аеропорту. Конгресмен Пітер Кінг, голова комісії Палати представників Конгресу з питань внутрішньої безпеки, сказав, що «про цього хлопа вчасно подбали» і що його «взяли живцем». Його «пасли», як то кажуть, не один тиждень.

Як підтвердив Білий дім, президент США Барак Обама особисто стежив за перебігом операції. На прохання подати подробиці Джон Бреннан, радник президента з питань боротьби з тероризмом, сказав лише наступне.

«Ми тісно співпрацюємо з нашими міжнародними партнерами, прагнучи, щоб такі пристрої не загрожували безпеці американців. Нинішню операцію глибоко засекречено, подібно до того, як засекречено її учасників і засоби, завдяки яким ми здобули цю бомбу. Тож ми прагнемо зберігати анонімність нашого джерела», – наголосив Джон Бреннан.

Як заявила Гілларі Клінтон, державний секретар Сполучених Штатів, «ця змова показує, що терористи надалі намагаються винайти нові способи вбивства невинних людей, і це нагадує нам, що ми не мусимо послабляти пильності ані вдома, ані за кордоном».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG