Доступність посилання

ТОП новини

У Греції і лівим радикалам не вдалося створити уряд


У Греції лідер ультралівацької Коаліції радикальної лівиці, відомої також як «Сіріза», Алексіс Ципрас, який виступає проти суворих заходів заощадження, заявив у середу ввечері, що не зміг створити урядову коаліцію.

За його словами, в четвер він поверне мандат на формування уряду президентові Греції Каролосу Папульясові.

Раніше в середу лідери двох провідних партій, які підтримують суворі реформи, що їх втілює Греція задля отримання міжнародної фінансової допомоги, заявили, що коаліційні переговори з ними лідера «Сірізи» не довели до згоди.

Зокрема, лідер консервативної партії «Нова демократія» Андоніс Самарас заявив, що вимоги ультралівих призведуть до банкрутства Греції.

А лідер соціалістичної партії «ПАСОК» («Усегрецький соціалістичний рух»), третьої в новообраному парламенті, Евангелос Венізелос заявив, що тепер президент доручить йому наступну, вже третю спробу створити уряд.

Лідер ультралівої «Сірізи», яка стала другою силою в парламенті, отримав від президента Греції мандат на спробу сформувати уряд у вівторок.

Перед тим провалилася й спроба створити уряд Андоніса Самараса, партія якого має найбільше місць.

Якщо уряд у Греції так і не вдасться створити, будуть потрібні нові вибори, що могли б відбутися приблизно за місяць.

Заходи суворого заощадження в Греції запроваджували попередні уряди за умовами надання міжнародної фінансової допомоги країні. Ці заходи викликають гострі протести в грецькому суспільстві. Їхній можливий зрив і припинення міжнародної допомоги, як припускають, може призвести до дефолту Греції й теоретично до її виключення з зони євро.
XS
SM
MD
LG