Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль пропонує замало для поновлення переговорів – палестинці


Виконавчий комітет Організації визволення Палестини, яка є єдиним міжнародно визнаним представником палестинського народу, відхилив у неділю пропозиції листа Ізраїлю щодо умов поновлення мирних переговорів.

Про листа, зміст якого не повідомляють, доповів виконкомові ОВП його голова, він же президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас.

Листа-відповідь ізраїльської сторони на попереднє звернення палестинців передав пізно ввечері в суботу палестинському керівникові представник прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу. Ізраїльські засоби інформації припускали, що в цьому листі Ізраїль відкинув головну вимогу палестинців – припинити нове житлове будівництво в єврейських поселеннях на палестинських територіях.

Палестинська сторона в середині квітня передала Ізраїлеві свого листа з подробицями своїх вимог до поновлення мирних переговорів, перерваних іще в вересні 2010 року.

Палестинці постійно заявляють, що поновлять переговори, якщо Ізраїль заморозить нове житлове будівництво в єврейських поселеннях на Західному березі Йордану і в Східному Єрусалимі; Ізраїль відкидає цю вимогу і заявляє, що переговори повинні відновитися без попередніх умов.

Іще одна з відомих вимог палестинців до Ізраїлю – визнати за ними території в кордонах до 1967 року, тобто разом зі Східним Єрусалимом, який вони хочуть мати за столицю своєї майбутньої держави. Ізраїль же, окупувавши палестинські території в перебігу «шестиденної війни» 1967 року, оголосив відтак, що анексовує (включає до своєї території) Східний Єрусалим і що весь Єрусалим є його єдиною й неподільною столицею; цієї позиції не визнає міжнародна спільнота.
XS
SM
MD
LG