Доступність посилання

ТОП новини

У Греції переговори президента про створення уряду тим часом безрезультатні


Переговори про створення уряду після парламентських виборів у Греції, які почав із лідерами парламентських партій президент Каролос Папульяс у неділю, до кінця дня не дали результатів і продовжаться в понеділок.

Невдачею закінчилися цього дня переговори президента за участі лідерів двох досі провідних партій, які підтримують суворі заходи заощадження і прийшли на виборах першою і третьою, – консервативної «Нової демократії» і соціалістичної «ПАСОК» («Усегрецький соціалістичний рух»), – а також несподівано другої за чисельністю в новому парламенті ультралівацької Коаліції радикальної лівиці, відомої також як «Сіріза», що виступає за скасування суворих реформ.

«Нова демократія» і «ПАСОК» разом не мають досить голосів для формування коаліції. «Сіріза» ж твердо наполягає, що не буде ні в якому уряді, який не скасує реформи, бо не хоче бути, за її словами, «співучасницею злочину».

За словами коментаторів у передачах державного телебачення Греції, вони сподіваються, що вдаться переконати ввійти в коаліцію з «Новою демократією» і «ПАСОК» невелику соціал-демократичну партію «Демократична лівиця». Але ця партія раніше заявляла, що не піде до коаліції, в якій не буде «Сірізи».

Протягом попереднього тижня по черзі провалилися спроби створити коаліцію лідерів згаданих трьох найбільших партій новообраного парламенту.

Якщо переговори за участі президента Греції не дадуть результату до четверга, мають бути призначені нові вибори приблизно через місяць. За прогнозами, цього разу ліві радикали з «Сірізи» вже матимуть найбільше голосів.

Попередні уряди Греції започаткували суворі заходи заощадження, що їх втілюють Афіни за умовами отримання міжнародної фінансової допомоги на підтримку намаганням країни вийти з глибокої боргової і бюджетної кризи. Зокрема, за умовами нинішнього міжнародного пакета допомоги загалом на 130 мільярдів євро Греція має до наступного місяця ухвалити нові реформи для заощадження на суму в 14 з половиною мільярдів євро, щоб отримати черговий транш цієї допомоги.

Ці реформи викликають гострі невдоволення й протести в грецькому суспільстві. Але зрив цих заходів і відтак припинення міжнародної допомоги, як вважають, може призвести до дефолту Греції й теоретично до її виключення з зони євро.
XS
SM
MD
LG