Доступність посилання

ТОП новини

Зачароване гоголівське коло


Якщо хочете розуміти українську політику – читайте Гоголя. Казав про це раніше, зайвий раз переконався в цьому днями, коли прочитав, що в доповіді Генпрократури Європарламенту міститься припущення, ніби Юлія Тимошенко сама собі наставила синців.

Ну, як тут не згадати гоголівського «Ревізора»!

Городничий: …Унтер-офицерша налгала вам, будто я ее высек; она врет, ей богу, врет. Она сама себя высекла.

Зазначу, що Гоголь написав цю комедію в 1836-му, а роботу над другою редакцією завершив у 1842-му. Тобто, ми стикаємося із проблемами, які були актуальні 170 років тому! Розбещена безкарністю і безконтрольністю інтелектуально вбога влада створює проблеми, яким потім знаходить безглузді пояснення.

Найприкріше, що Гоголь у «Ревізорі» зобразив російських периферійних начальничків. Регіональних керівників. Схоже, з набуттям незалежності ця злодійкувата публіка не просто нікуди не зникла, а перебралася із повітового містечка до столиці й остаточно опанувала ситуацію. І це, мабуть, один із найгірших спадків імперії: жахливо неадекватна, але міцно укорінена управлінська модель, яка істотно стримує розвиток держави й отруює суспільство.

Співвітчизники, мабуть, підносяться у власних очах, коли думають, що йдеться про боротьбу за свободу і демократію, проти корумпованого кримінального режиму. Насправді ж, дедалі частіше таке відчуття, що спостерігаєш за гоголівськими персонажами, які у ХХІ столітті примудряються розігрувати сценки із життя ХІХ століття.

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG