Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Путіна та Януковича – перша у ранзі президентів


Київ – Саміт глав держав СНД – перший офіційний зовнішньополітичний захід у якому Володимир Путін братиме участь після повернення у Кремль. А зустріч Путіна та Януковича під час цього заходу – перша їхня зустріч у ранзі президентів. Утім, ані експерти, ані соратники українського лідера нічого конкретного від цієї зустрічі не очікують.

З поверненням Володимира Путіна у Кремль, українсько-російські відносини просуватимуться вперед. Про це у день інавгурації Путіна заявив Посол України в Росії Михайло Зурабов.

З приходом у Кремль Володимира Путіна, з багатьох питань вдасться досягти суттєвого просування вперед
Михайло Зурабов
«Є низка питань у двохсторонніх відносинах, які останнім часом не отримали розвитку. Думаю, що з приходом у Кремль Володимира Путіна, з багатьох питань вдасться досягти суттєвого просування вперед. Думаю, що 15 травня під час неформального саміту глав держав СНД, двостороння зустріч президентів України і Росії таки відбудеться», – каже посол.

Соратники ж українського Президента не очікують якихось конкретних поступок у відносинах Києва та Москви після зустрічі президентів. Зустріч лідерів СНД з новобраним президентом Путіним – це, насамперед, можливість офіційно привітати його зі вступом на посаду, говорить Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах. Головною темою обговорення саміту, на думку Кінаха, стануть інтеграційні процеси на євразійському просторі.

Тут потрібно шукати умови підсилення рівноправного взаємовигідного партнерства
Анатолій Кінах
«Тут потрібно шукати умови підсилення рівноправного взаємовигідного партнерства, – додає Анатолій Кінах. – Це можливість для української сторони підсилити відповідну аргументацію з точки зору нашого стратегічного вибору – євроінтеграційного напрямку, щоб наші партнери розуміли, що це не є для України якась короткотермінова політична чи особиста кон’юнктура, що цей вектор будується впродовж останніх 20 років Незалежності України».

Не газом єдиним

При цьому Анатолій Кінах припустив, що під час зустрічі президенти торкнуться і газового питання. Але, на переконання колишнього першого заступника міністра закордонних справ, аналітика Олександра Чалого, Януковичу не варто було б зосереджуватися на цьому.

Найбільшою помилкою для України буде, якщо вона сконцентрує всі свої інтереси тільки на газовому питанні
Олександр Чалий
«Найбільшою помилкою для України буде, якщо вона сконцентрує всі свої інтереси тільки на газовому питанні, – наголошує Чалий. – Я б концентрувався на підсиленні нашого неблокового статусу і його трансформацію у статус постійно нейтральної держави. Я б наголошував, що деякі позиції Росії стосовно розміщення американського ПРО у Західній Європі, подібні до української позиції. В економічній сфері, в першу чергу, я б подивився на конкретні проекти, які останні два роки не йдуть».

Між тим, упродовж останнього часу оглядачі відзначають погіршення українсько-російських відносин. Від початку року на адресу Києва з боку Москви пролунала низка різких заяв, зокрема, стосовно газу. У період холодів російська сторона заявляла про несанкціонований відбір газу Україною. Українська сторона ці закиди спростовувала. Крім цього, Росія забороняла імпорт українських сирів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG