Доступність посилання

ТОП новини

Карпачова виїхала з України через тиск прокуратури?


Прокуратура переслідує Ніну Карпачову через те, що вона підтвердила наявність тілесних ушкоджень у Юлії Тимошенко й оприлюднила фотографії її синців – Сергій Соболєв
Прокуратура переслідує Ніну Карпачову через те, що вона підтвердила наявність тілесних ушкоджень у Юлії Тимошенко й оприлюднила фотографії її синців – Сергій Соболєв
Київ – Колишній уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова залишила Україну. Про це на брифінгу повідомив перший заступник голови парламентської фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв. За його словами, екс-омбудсмен зробила це через тиск на неї з боку генеральної прокуратури. Натомість опоненти стверджують, що Ніна Карпачова прагне уникнути відповідальності за фальсифікацію експертного висновку.

Як заявив на брифінгу Сергій Соболєв, прокуратура переслідує Ніну Карпачову через те, що вона підтвердила наявність тілесних ушкоджень у Юлії Тимошенко й оприлюднила фотографії її синців.

«Зараз, фактично, відбувається розслідування не цих матеріалів, а – яким чином був пронесений фотоапарат, яким чином були зроблені ці фотозйомки, і яким чином вони далі потрапили в пресу. Тобто, Генпрокуратура вже завідомо, заявивши про те, що немає підстав для порушення кримінальної справи стосовно побиття Тимошенко, перевела цю справу в розправу безпосередньо із Карпачовою», – заявив він.

За словами Сергія Соболєва, через тиск з боку прокуратури Ніна Карпачова не може перебувати на території України. У зв’язку із цим опозиційні депутати звернулися до верховного комісара з прав людини Парламентської асамблеї Ради Європи та порушили це питання під час розмови зі співдоповідачами моніторингового комітету ПАРЄ.

Прокуратура продовжує перевірку

Генпрокуратура звинуватила Ніну Карпачову в підробці експертного висновку про завдання травм Юлії Тимошенко працівниками Качанівської колонії. За попередніми даними Генпрокуратури, Карпачова хитрістю одержала від представників секретаріату омбудсмена їхню письмову оцінку травм на тілі Тимошенко. Перевірка із цього приводу мала бути завершена 15 травня. Проте, як повідомили Радіо Свобода у прес-службі прокуратури Києва, перевірка досі триває, оскільки ще не вдалося взяти всі необхідні пояснення.

Між тим, заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко, коментуючи інформацію про виїзд екс-омбудсмена за кордон, зазначив, що Ніна Карпачова таким чином хоче уникнути відповідальності за підробку документів. Оприлюднені Ніною Карпачовою фотографії він назвав колажем.

«Її підлеглі зробили офіційну заяву, що вона їх змусила зробити так звані висновки на підставі тих фотографій, які пані Карпачова невідомо звідки привезла. При цьому вона підробила ці документи і видала як експертний висновок, ніби пані Тимошенко була побита. Відповідно, є службовий підлог і підробка», – зауважив Вадим Колесніченко.

Із самою Ніною Карпачовою зв’язатися не вдалося, бо її телефон не відповідає. Речник екс-омбудсмена Ігор Слісаренко не зміг ані підтвердити, ані спростувати інформацію про її виїзд за кордон.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG