Доступність посилання

ТОП новини

Портнов: новий КПК запрацює, якщо будуть ухвалені супутні закони


Новий Кримінальний процесуальний кодекс запрацює лише за умов, якщо будуть ухвалені супутні законопроекти. Це законопроекти, які визначатимуть принципи та механізми роботи суддів, прокурорів та адвокатів. Про це заявив сьогодні радник Президента Андрій Портнов у своєму виступі перед учасниками міжнародної конференції «Реформування прокуратури: європейські стандарти та зарубіжний досвід» у Києві.

Як зазначив Портнов, відповідні законопроекти будуть внесені на розгляд Верховної Ради найближчим часом: «Ми плануємо, щоб Верховна Рада ухвалила закон України «Про адвокатуру». Ми плануємо вже у цьому місяці закінчити і передати на ухвалення парламентові закон «Про внесення змін до закону про Вищу раду юстиції», який направлений на те, щоб зменшити можливості впливу на правосуддя. Цей закон передбачає, що члени Вищої ради юстиції, прокурори позбавляються права ініціювати перевірки суддям, перевіряти їх та вносити пропозиції на звільнення суддів. також полегшується процедура обрання суддів у парламенті».

Законопроекти, які передаються на розгляд Верховній Раді, відповідають міжнародним стандартам, до їхньої розробки Адміністрація Президента та відповідні міністерства залучили незалежних вітчизняних та зарубіжних фахівців (з держав ЄС та зі США), повідомив Портнов.

Новий Кримінальний процесуальний кодекс ухвалений українським парламентом у квітні цього року і підписаний Президентом Віктором Януковичем 14 травня.
XS
SM
MD
LG