Доступність посилання

ТОП новини

Лише 15% українців бачать свою країну в НАТО – опитування


Більшість громадян України нині виступають проти членства країни в НАТО, свідчать результати опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи».

Директор «Демініціатив» Ірина Бекешкіна на прес-конференції в Києві в четвер, повідомила, що лише 15% респондентів проголосували б за вступ України до НАТО, проти – 62%.

При цьому серед супротивників вступу до НАТО 63% побоюються, що Україна може бути втягнута у «воєнні дії альянсу», 46% вважають НАТО є «агресивним імперіалістичним блоком», а 34% упевнені, що Україна має бути позаблоковою державою.

Водночас українці мало знають про НАТО: 48% опитаних не знайомі з процесом ухвалення рішень в альянсі.

Попередніми роками, до приходу до влади в Україні Партії регіонів, кількість прихильників вступу України до НАТО була дещо більша – близько 20 і більше відсотків.

НАТО (Організація Північноатлантичного договору) – міжнародна політично-військова організація, створена у 1949 році. Налічує 28 держав. Головним принципом організації є система колективної оборони, тобто спільних організованих дій усіх її членів у відповідь на напад із боку зовнішньої сторони.

Союз НАТО за нечисленними винятками не веде воєнних операцій від свого імені.

Україна бере участь у низці міжнародних воєнних операцій, які відбуваються під командуванням НАТО з санкції Ради безпеки ООН, зокрема, в Косові чи Афганістані.

Вступ країни до НАТО не вимагає згоди більшості її населення. Із країн-членів НАТО тільки дві – Угорщина і Словенія – проводили напередодні вступу референдум про це; всі інші вступали без отримання окремої згоди народу. При цьому в Угорщині за вступ до НАТО проголосували 85% учасників референдуму, але тільки 49,25% від загальної кількості виборців. У Словенії за вступ до НАТО були 66% учасників референдуму і лише 39% від усіх виборців.
XS
SM
MD
LG