Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура знову шукатиме вбивць Ігоря Індила


Київ – Сьогодні, у другі роковини смерті студента Ігоря Індила, який помер у Шевченківському райвідділі міліції, громадські активісти проведуть публічну акцію біля Генеральної прокуратури. До організації заходу долучилися: Amnesty International в Україні, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Фундація регіональних ініціатив та Центр інформації про права людини. Організатори стверджують, що слідство так і не відповіло на запитання про причини смерті хлопця. Тим часом прокуратура заявляє, що шукатиме винних і далі.

Смерть Ігоря Індила залишилася не розслідуваною, заявляють організатори акції. Вони кажуть, що батьки так і не отримали від міліції пояснень, чому помер їхній син . Утім, за словами речника Міністерства внутрішніх справ Володимира Поліщука, міліція зробила все від неї залежне для встановлення істини.

І суд, і прокуратура показали, що Олександр Приходько не вбивав, він нічого такого не зробив, лише затримав його
Володимир Поліщук
«Пояснення ми ще від самого почату, ще два роки тому давали: як це трапилося, за яких умов це сталося. Але у зв’язку з тим, що міліція відповідає за тих людей, які перебувають у райвідділках, то, звичайно, можна зробити висновок, що не все було зроблено. Там черговому просто треба було наполягати на його шпиталізації, а цього зроблено не було. Але вже і суд, і прокуратура показали, що Олександр Приходько не вбивав, він нічого такого не зробив, лише затримав його», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Поліщук.

У січні цього року двох міліціонерів, які арештовували, допитували й покинули Ігоря Індила непритомним у камері, відпустили. Обох було звинувачено у недбалості. Один із них, Сергій Приходько, був засуджений до 5 років позбавлення волі умовно, а другий, Сергій Коваленко, амністований. Проте на початку травня нинішнього року апеляційний суд повернув справу на дорозслідування. Встановлюватимуться інші особи, причетні до доправлення Ігоря Індила у райвідділ міліції. Про це заявила начальник відділу участі прокурорів у кримінальному судочинстві прокуратури Києва Наталія Сьома.

Хто завдав смертельних травм Ігорю Індилу, невідомо – Amnesty International

Відтак, у день других роковин загибелі Ігоря низка громадських організацій проведе публічну акцію перед будівлею Генеральної прокуратури, повідомила Радіо Свобода директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

Мета нашої акції – привернути увагу до цієї справи і закликати Генеральну прокуратуру цього разу провести неупереджене повне розслідування
Тетяна Мазур
«Працівники міліції були притягнуті до відповідальності. Один за те, що незаконно затримав Ігоря, а другого притягнули до відповідальності, за те, що він не перевірив це затримання. Але чому Ігор помер? Ми знаємо, внаслідок яких ушкоджень, але яким чином він отримав ці ушкодження? Апеляційний суд відправив цю справу на дорозслідування. Мета нашої акції – привернути увагу до цієї справи і закликати Генеральну прокуратуру цього разу провести неупереджене повне розслідування», – заявила Мазур.

Ігор Індило помер у ніч з 17 на 18 травня 2010 року після того, як його затримали й допитали двоє співробітників міліції у Києві. На записі камер внутрішнього спостереження видно, як співробітник міліції Сергій Приходько тягне непритомного Ігоря в камеру і лишає його там, доки хлопця не знайшли мертвим через сім годин. Наступного ранку батьки Ігоря побачили його тіло і помітили численні синці. Розтин показав, що Ігор помер від перелому черепа, а в його шлунку була знайдена кров, яка могла бути викликана ударом у живіт.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG