Доступність посилання

ТОП новини

Ставлення ЄС до України та Росії різниться через їхні різні плани щодо євроінтеграції – Тейшейра


Голова представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявив, що ставлення Європейського Союзу до України та Росії різниться через різну позицію цих держав щодо євроінтеграції – саме через прагнення України вступити до ЄС від неї вимагають більшого, повідомляє в неділю агентство УНІАН.

Як сказав він у Вінниці під час заходів, присвячених святкуванню Дня Європи, ЄС дивиться на Україну і Росію «різними очима». «Ми беремо до уваги ті заяви, які роблять уряди цих країн. Росія ніколи не ухвалювала рішення, і жоден із її урядів ніколи не ухвалював рішень і не робив заяв про те, що Росія прагне бути членом ЄС, що Росія прагне бути частиною Європи. Вони ніколи не говорили про те, що це є ключовим напрямком зовнішньої політики Росії. Росія завжди заявляла, що вона щаслива мати свою пострадянську систему і що вона буде розвивати євразійську державу», – сказав представник Єврозоюзу.

Тейшейра додав, що, на відміну від Росії, Україна заявляє про свої євроінтеграційні наміри впродовж останніх 10–12 років. «Влада України, уряди України завжди заявляли про те, що Україна хоче стати членом ЄС, хоче розвивати партнерські відносини з ЄС, і тому ми з нашого боку маємо абсолютне право говорити і заявляти про те, що не виконується в цьому напрямку», – наголосив він.

«А між ЄС і Росією, так само, як між ЄС і Китаєм, ЄС і Індією, тобто країнами, які ніколи не заявляли про своє прагнення стати частиною Євросоюзу, існують інші відносини у різних сферах. І коли в цих країнах виникають певні питання щодо прав людини, ми також заявляємо про нашу позицію, але ми ніколи не вимагали, щоб ці країни приймали наші цінності чи приймали нашу модель суспільства», – сказав голова представництва ЄС в Україні, як його цитує агентство.
XS
SM
MD
LG