Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент хоче закликати Київ до прозорості й неупередженості в справі Тимошенко


Група Прогресивного альянсу соціалістів та демократів у Європарламенті пропонує закликати Україну забезпечити прозорий та неупереджений касаційний процес у справі колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Про це йдеться у проекті резолюції, що міститься на сайті Європарламенту.

Крім того, депутати від групи соціалістів пропонують привітати зобов’язання Прем’єр-міністра України Миколи Азарова запросити юридичних експертів для гарантування коректного провадження касаційного процесу. Європарламент також закличе українську владу розрізняти політичну та кримінальну відповідальність та внести необхідні зміни до Кримінального кодексу.

Крім того, парламент планує закликати європейських політиків, які вирішать відвідати Євро-2012 в Україні у приватному порядку, відкрито говорити про політичну ситуацію в країні й шукати можливості відвідати політичних в’язнів.

Водночас Європарламент збирається висловити жаль у зв’язку з тим, що Верховний спеціалізований суд України у кримінальних та цивільних справах відклав рішення за касаційною скаргою Тимошенко на рішення Печерського районного суду в Києві.

Крім того, Європарламент хоче висловити жаль у зв’язку з брифінгами представників української влади (Адміністрації президента, міністерств охорони здоров’я та юстиції), які інформують громадськість про справу Тимошенко «в упередженому та перекрученому вигляді, що має бути неприйнятним для офіційної влади».

Європарламент планує знову наполегливо закликати українську владу забезпечити повну повагу до прав усіх ув’язнених, зокрема Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка, а також адекватну медичну допомогу у відповідному закладі, забезпечити право доступу без обмежень їхнім адвокатам, родичам та іншим особам, зокрема послові ЄС.

Сьогодні, 22 травня, Європарламент проведе дебати щодо ситуації в Україні та справи Тимошенко. Європарламент планує ухвалити резолюцію по Україні у четвер, 24 травня.
XS
SM
MD
LG