Доступність посилання

ТОП новини

Київ: розслідування діяльності Черновецького замість виборів?


Київ – У депутатів знову сумніви щодо дати виборів мера Києва. Натомість представники як більшості, так і опозиції вважають за доцільне створити парламентську слідчу комісію, щоб розібратися із діяльністю чинного міського голови Леоніда Черновецького. Щоправда, парламентарі визнають, що створення комісії зумовлене насамперед політичними причинами, а сама комісія стане ще одним засобом боротьби за крісло столичного мера. Між тим, сам Леонід Черновецький несподівано для багатьох зявився у Києві.

Термін повноважень чинного столичного міського голови Леоніда Черновецького добігає кінця у травні. Відтак, зі врахуванням двомісячної виборчої кампанії, представники влади раніше казали про необхідність призначити вибори мера Києва у липні цього року. Експерти відзначали, що проведення виборів у цей час вигідне для чинного глави міськдержадміністрації Олександра Попова, який може розраховувати на підтримку пенсіонерів, тоді як значна частина молодшого і критичніше налаштованого до нього електорату в цей час піде у відпустку.

В інтерв’ю Радіо Свобода голова Комітету виборців Олександр Черненко зазначив, що плани влади змінилися через скандал щодо зруйнування кількох будівель на історичному Андріївському узвозі, це позначилося на рейтингу Олександра Попова, стало «сильним і справедливим ударом по київській владі, яка це допустила».

Опозиція і влада порозумілися щодо перевірки мера

Тепер голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначає, що колізію із виборами столичного міського голови все одно не можна розв’язати без порушень.

«Ніхто не хоче сказати відверто, в яку площину перейшло питання виборів. сьогодні вирішити це питання в юридичній площині, не порушуючи якихось законодавчих актів, практично неможливо. Тому вирішення питання переходить у політико-юридичну площину», – каже Олександр Єфремов.

За словами лідера регіоналів, вибори можна провести і влітку цього року, і в наступному, і навіть у 2015 році. Але останній варіант Олександр Єфремов назвав малоймовірним. Натомість він погоджується з ініціативою створити парламентську слідчу комісію, яка б підбила підсумки діяльності Леоніда Черновецького на посаді мера.
Хочемо почути звіт міського голови. Готові профінансувати його повернення на батьківщину. Важко сказати, чи він у Тель-Авіві, чи в Батумі
Микола Томенко

«Ми хочемо почути звіт міського голови. Якщо треба, готові профінансувати його повернення на батьківщину. Важко сказати, чи він у Тель-Авіві, чи в Батумі. Але ми повинні почути звіт. Повинна бути слідча комісія. Бо два роки існує віртуальний міський голова, який усе підписує – і його фактично не існує», – каже опозиційний віце-спікер парламенту Микола Томенко.

Комісія простимулює Черновецького «відмазуватися»?

Депутат-регіонал Віталій Журавський, який раніше був заступником мера, зазначає, що внаслідок раніше проведених перевірок, Леоніду Черновецькому не висунуто обвинувачень.

Є заява Генпрокурора, що до нього претензій немає
Віталій Журавський
«Наближення виборчої кампанії – оце основа основ, – прокоментував Журавський ініціативу депутатів щодо створення комісії. – До сьогодні проти Леоніда Черновецького не порушено кримінальної справи. А є заява Генпрокурора, що до нього претензій немає».

Голова парламентського комітету з питань правової політики, депутат-б'ютівець Сергій Міщенко, який раніше працював у прокуратурі Києва, вважає, що як для створення комісії, так і для порушення кримінальної справи проти Леоніда Черновецького більш ніж достатньо.

Спікер Литвин казав, що розпорядженням Черновецького у Верховної Ради вкрадена ділянка
Сергій Міщенко
«Спікер Литвин казав, що за розпорядженням Черновецького у Верховної Ради вкрадена ділянка», – зауважив Сергій Міщенко.

Неофіційно депутати також зазначають, що чинний мер Києва – дуже заможна людина. Тож парламентська комісія – це зайвий привід більше про нього знати і тримати його на гачку, щоб тому доводилося «відмазуватися».

Між тим, Леонід Черновецький днями був у Києві і зустрічався з делегацією Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, де йшлося про місцеве самоврядування. Більше року мер не брав участі у публічних заходах.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG