Доступність посилання

ТОП новини

Продаж залізничних квитків за паспортами: за і проти


Київ – В Україні планують знову продавати залізничні квитки за паспортами. Такі плани озвучив віце-прем’єр Борис Колесніков. За його словами, цей крок допоможе у боротьбі зі спекулянтами, які масово скуповують квитки на популярні напрямами, а потім продають їх за завищеними цінами. Проте не всі експерти погоджуються з тим, що ідентифікація пасажирів допоможе подолати «квиткову мафію», а правозахисники нагадують, що мова йде про порушення права на свободу пересування.

Міністерство інфраструктури України розглядає можливість обов’язкового пред’явлення паспортів під час купівлі залізничних квитків. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр інфраструктури Борис Колесніков під час урочистої церемонії відкриття нового вокзального комплексу в Донецьку.

«Я вважаю, що потрібно персоніфікувати продаж квитків. На мою думку, ми ще обговорюємо цю проблему, треба застосовувати ту ж систему, що і в авіації: пред’являється документ – купується квиток. Я думаю, нам до цього доведеться повернутися. Хоча це і не зовсім демократично», – сказав він.

За словами Колеснікова, такий механізм допоможе виявляти тих, хто займається масовим скуповуванням залізничних квитків, і повідомляти про це правоохоронцям. Самі ж правоохоронці також неодноразово ініціювали повернення іменних залізничних квитків.

У зв’язку з їх скасуванням значно ускладнилася робота транспортної міліції, стверджували у МВС. Водночас офіційної статистики щодо масштабів «квиткової мафії» немає.

Треба не гратися з цим паспортом

Однак колишній міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський дотримується іншої думки. Він переконує, що єдиний вихід у боротьбі зі спекулянтами – електронні квитки.

«Навіщо паспорти, якщо ми повинні ввести електронний білет. Електронний білет якраз передбачає персональні дані кожного, хто їде. Треба не гратися з цим паспортом. Це минуле століття. Треба робити повноцінну роботу по електронному квитку. Ситуація з махінаціями – там питання не в паспортах, а питання в тому, що працівники «Укрзалізниці» займаються цими справами. Щоб вони перестали цим займатися, треба зробити прозорий механізм. А прозорий механізм тільки один – не продаж за паспортами, а чітко мати електронну версію кожного продажу: хто, коли, як і за що купив. Електронний квиток це передбачає. Чіткий поіменний контроль не лише за покупцями, а й за продавцями».

Самі ж пасажири по-різному ставляться до відновлення паспортного контролю на залізниці.

Олена: «Раніше було краще з паспортами – не було спекулянтів».

Денис: «Я думаю, що це не дуже вдало, тому що я інколи беру не тільки на себе, а й на друга і ще на декількох людей і це дуже незручно буде, коли я буду збирати всі паспорти, потім купувати квитки, потім роздавати паспорти. Наприклад, їде екскурсія чи сесія в інше місто, староста купує за всіх квитки – 30 штук. А тут як буде за дорученнями?».

Ірина: «Якщо чесно, це не дуже добре. Бо бувають різні ситуації. Не завжди ви з собою носите паспорт».

Авіаквитки без документів купити неможливо

Запровадження персоніфікованих залізничних квитків критикують і правозахисники. Так, в Українській Гельсінській спілці переконані, що така практика порушує права людини, зокрема, право на свободу пересування особи, яка втратила документи. Раніше опозиція неодноразово заявляла про те, що чинна влада перешкоджає проїзду її активістів на масові заходи в Київ. Натомість в уряді наводять приклад авіаквитків, які без документів купити неможливо.

Кабінет Міністрів скасував зазначення прізвища пасажира в залізничному квитку, за винятком пільгових і безкоштовних квитків, починаючи з 21 листопада 2007 року.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG