Доступність посилання

ТОП новини

США оприлюднили звіт про права людини в світі


Держсекретар США Гілларі Клінтон
Держсекретар США Гілларі Клінтон
Державний департамент США оприлюднив чергову щорічну доповідь про становище з правами людини в світі.

У документі велика увага приділена країнам Близького Сходу і Північної Африки, де в 2011 році відбулися революції так званої «арабської весни».

Держдепартамент вважає, що падіння авторитарних режимів відкрило можливості для поліпшення ситуації з правами людини і громадянськими свободами, однак поки що в країнах регіону зберігається нестабільність.

«Ми підтримуємо зусилля людей в різних країнах, які прагнуть самостійно визначати долю суспільств, в яких вони живуть, і активніше брати участь в економічному житті. Ми підтримуємо їх прагнення нести відповідальність за своє життя і за майбутнє своїх держав», – сказала держсекретар США Гілларі Клінтон, виступаючи у Вашингтоні в четвер.

Ситуацію в Росії в минулому році характеризують переслідуванням опозиційних активістів, порушеннями на виборах і обмеженням громадянських свобод. Особливо тривожною називають ситуацію в регіонах Північного Кавказу.

У числі країн, де права людини порушуються особливо жорстоко, Держдепартамент називає Іран, Туркменістан, Узбекистан і Білорусь.

У контексті України в доповіді наголошується, що найбільш серйозні порушення прав людини в Україні у 2011-му році – «це політично мотивовані затримання, суд і засудження колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, разом з вибірковим переслідуванням інших високопоставлених членів її уряду».
XS
SM
MD
LG