Доступність посилання

ТОП новини

Британія і Росія посилять тиск на Сирію


Вільям Гейґ (л) і Сергій Лавров (п) на зустрічі в Москві 28 травня 2012 року
Вільям Гейґ (л) і Сергій Лавров (п) на зустрічі в Москві 28 травня 2012 року
Міністри закордонних справ Великої Британії і Росії Вільям Гейґ і Сергій Лавров заявили сьогодні на своїй зустрічі в Москві, що домовилися посилити тиск на владу Сирії, щоб домогтися від неї вивести важке озброєння з населених пунктів після масового вбивства цивільних у регіоні Хула.

Як заявив Лавров після цієї зустрічі, найважливіше зараз – втілити мирний план посланця ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннана, один із шести пунктів якого передбачає саме таке виведення сил із боку уряду.

Але він не підтримав заклики британської сторони до відставки авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, заявивши, що важливо припинити насильство, а не те, який режим при владі.

Лавров також вважає, що відповідальні за різанину в Хулі обидві сторони сирійського конфлікту, і закликав їх до політичного діалогу.

Гейґ, зі свого боку, підтвердив, що і в Лондоні не звинувачують режим Асада у всьому насильстві в Сирії, але вважають, що головну відповідальність несе саме цей режим через те, що не виконав згаданого пункту мирного плану.

Переговори двох міністрів відбулися на тлі становища в Сирії після загибелі минулої п’ятниці не менш як 108 мирних людей, серед яких 49 дітей і 34 жінки, у регіоні Хула в провінції Хомс, який охоплює кілька містечок і сіл. Спостерігачі ООН заявляють, що більшість із них загинула внаслідок обстрілу з важкої артилерії і танків, які мають тільки урядові війська. Інша частина жертв була вочевидь розстріляна. Дамаск звинувачує в різанині неуточнених «терористів» або й прямо опозицію і заявляє про свою непричетність.
XS
SM
MD
LG