Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині затвердили звинувачення ізраїльським командирам, які зупинили «флотилію свободи»


Державні засоби інформації Туреччини повідомили сьогодні, що суд у Стамбулі одноголосно затвердив підготоване прокурорами обвинувачення проти чотирьох ізраїльських командирів, які, як стверджують, причетні до загибелі турецьких пропалестинських активістів в інциденті 2010 року.

Зокрема, за повідомленням агентства «Анадолу», обвинувачення стосується колишнього начальника Генерального штабу Сил оборони Ізраїлю Ґабі Ашкеназі і командувача військово-морських сил та начальників розвідки військово-повітряних сил і армійської розвідки, які нині вже в відставці.

Прокурори вимагають винести вирок у дев’ять довічних ув’язнень за загибель людей, по одному за кожного загиблого. Разом із іншими пунктами звинувачення, серед яких, крім убивств, також спроби вбивства, завдання шкоди суднам чи викрадення транспортних засобів, на чотирьох ізраїльтян разом мало б чекати ще 18 тисяч років ув’язнення.

Так звана «флотилія свободи», група суден із гуманітарною допомогою для палестинців, яку значною мірою спорядила Туреччина, намагалася 31 травня 2010 року, майже рівно два роки тому, порушити встановлену Ізраїлем морську блокаду Смуги Гази, контрольовану радикальним антиізраїльським угрупованням «Хамас». У сутичках, які виникли на борту одного з суден, коли на нього висадився ізраїльський десант, щоб зупинити його рух до Смуги Гази, загинули дев’ять пропалестинських активістів, громадян Туреччини, ще майже 190, за турецькими даними, були травмовані.

Активісти заявляли, що ізраїльтяни стріляли в них безпідставно; ізраїльські військові твердять, що то дії активістів змусили їх до самооборони. Ізраїль категорично відкидає думку про вибачення за той інцидент. Унаслідок нього відносини Туреччини й Ізраїлю різко погіршилися.
XS
SM
MD
LG