Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії переговори про коаліцію йдуть «добре»


Томислав Николич (л) і Борис Тадич (п) тиснуть одне одному руки на зустрічі 28 травня 2012 року
Томислав Николич (л) і Борис Тадич (п) тиснуть одне одному руки на зустрічі 28 травня 2012 року
У Сербії колишній президент Борис Тадич заявив сьогодні після першого дня офіційних переговорів про створення урядової коаліції і зустрічі з новообраним майбутнім головою держави Томиславом Николичем, що ця зустріч була «дуже добра». Николич, зі свого боку, заявив, що вони обидва мають «спільну мету: щоб Сербія йшла вперед».

Оглядачі вважають, що Николич, який заявив сьогодні, що його інавгурація має відбутися в четвер, буде змушений номінувати Тадича на прем’єр-міністра.

Томислав Николич, лідер правої націоналістичної Сербської прогресивної партії, на недавніх президентських виборах переміг попереднього президента, лідера центристської прозахідної й проєвропейської Демократичної партії Бориса Тадича. Але за результатами парламентських виборів урядову коаліцію домовилися створити Тадичева Демократична партія і її нинішня союзниця, ліва націоналістична Соціалістична партія Сербії.

Николич, який у попередні часи своєї політичної кар’єри був проти вступу Сербії до Євросоюзу, пізніше змінив позицію і перед виборами заявляв, що йтиме шляхом на вступ Сербії до ЄС, але не будь-якою ціною, зокрема, визнання самопроголошеного Косова.

Тадич обіцяв, що в разі перемоги на президентських виборах уже до кінця цього року почне переговори про вступ Сербії до Євросоюзу з метою вступу через п’ять років. За місяць до виборів він подав у відставку з посади голови держави, щоб уможливити вибори президента, перше коло яких відбулося 6 травня, одночасно з парламентськими виборами того ж дня. Нині обов’язки президента Сербії виконує спікер парламенту.
XS
SM
MD
LG