Доступність посилання

ТОП новини

Опозиційні сили Сирії висувають владі ультиматум щодо мирного плану


Відеокадр: речник Вільної сирійської армії полковник Касем Саадеддін зачитує ультиматум повстанців, 31 травня 2012 року
Відеокадр: речник Вільної сирійської армії полковник Касем Саадеддін зачитує ультиматум повстанців, 31 травня 2012 року
У Сирії опозиційна Вільна сирійська армія, яка об’єднує бойові загони супротивників влади, заявила сьогодні, що президент Башар аль-Асад має почати втілювати схвалений ООН мирний план до п’ятниці, інакше ж вони погрожують вийти з перемир’я.

Як мовиться в заяві опозиційних командирів, масове вбивство цивільних у регіоні Хула минулої п’ятниці свідчить, що «одностороннє» дотримання перемир’я з їхнього боку надалі не виправдане, бо Асад, за їхніми словами, «поховав» мирний план.

Ультиматум, зокрема, вимагає від влади Асада до полудня в п’ятницю за місцевим часом виконати один із найважливіших пунктів цього плану – вивести війська і важкі озброєння з населених територій, – а також дотримуватися режиму припинення вогню.

Опозиція також закликала владу країни надати безперешкодний доступ до всіх регіонів Сирії незалежним засобам інформації і гуманітарним організаціям і звільнити всіх затриманих учасників протестів та політичних в’язнів.

Автори заяви закликали, крім того, почати «серйозні переговори» за посередництва ООН.

«Різанина в Хулі», як називають інцидент, сталася минулої п’ятниці, коли в регіоні Хула в провінції Хомс, який охоплює кілька містечок і сіл, були вбиті не менш як 108 мирних людей, серед яких 49 дітей і 34 жінки. Дамаск звинувачує в різанині неуточнених «терористів» або й прямо опозицію і заявляє про свою непричетність. Свідки заявляють, що люди гинули від обстрілу урядових військ, а масові вбивства вчинило проурядове ополчення, відоме як «шабіха», що дослівно означає «привиди», а переносно «розбишаки» чи «головорізи». Рада безпеки ООН засудила за цей інцидент у першу чергу владу Сирії.
XS
SM
MD
LG