Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче подражнити росіян денонсацією?


Київ – Конституційний Суд визнав такою, що не відповідає Основному закону, норму регламенту, яка забороняє депутатам ініціювати денонсацію міжнародних угод. Відтак опозиціонери мають намір виступити з ініціативою денонсації Харківських угод та угоди, яка дозволяє виводити гроші з України в кіпрську офшорну зону. Представники більшості намірів щодо денонсації цих міждержавних угод поки що не мають.

Як зазначено у мотивувальній частині рішення Конституційного Суду, «Конституція не містить положень, які виключали б можливість народних депутатів вносити на розгляд Верховної Ради законопроекти про ратифікацію та денонсацію міжнародних договорів». Рішення КСУ є остаточним і не може бути оскаржене.

Таким чином, ухвалені в січні цього року голосами більшості зміни до регламенту, згідно з якими депутати не мають права виступати з ініціативою денонсації міжнародних угод, втрачають чинність.

Чечетов побачив, як зростає депутатська вага

«Конституційний Суд хоче продемонструвати, що він хоч якось діє в рамках закону. А, крім того, думаю, що це недогледіла Адміністрація Президента. Сумніваюся, що влада це санкціонувала. Інакше вони б свого часу не пропихали через парламент ці зміни до регламенту», – каже один із ініціаторів звернення до Конституційного Суду, член парламентського комітету у закордонних справах депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій.

За його словами, він особисто та інші депутати від опозиції мають намір внести на розгляд парламенту законопроекти про денонсацію Харківських угод, які подовжують базування Чорноморського флоту Росії на території України, а також угоди з Кіпром, яка дозволяє виведення грошей із України в офшор.

Натомість перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов повідомив Радіо Свобода, що їхня політична сила поки що не має намірів ініціювати денонсацію якихось міжнародних угод.
На сьогоднішній день у нас не має намірів ініціювати денонсацію
Михайло Чечетов

«Це ж не означає, що рішення під щось ухвалили. Не варто тут бачити подвійне дно чи підтексту. Ми не обговорювали це питання. На сьогоднішній день у нас на порядку денному не має намірів ініціювати денонсацію. Угод таких немає», – запевняє Михайло Чечетов.

Чорновіл підозрює, що Янукович хоче подражнити Кремль

Перший заступник голови парламентського комітету у закордонних справах, позафракційний Тарас Чорновіл здивований рішенням Конституційного Суду і припускає, що воно є політично вмотивованим.
Президент хоче погратися з Росією в дражнилки – щоб хтось із депутатів запустив на розгляд денонсацію харківських домовленостей
Тарас Чорновіл

«Якщо Президент не хоче, щоб щось денонсували, то на це ніколи не набереться 226 голосів. Тому це рішення дуже дивне. Як на мене, в цьому є єдиний сенс: Президент хоче погратися з Росією в дражнилки – щоб хтось із депутатів запустив на розгляд денонсацію харківських домовленостей. Щоб подражнити трошки росіян», – сказав Тарас Чорновіл в інтерв’ю Радіо Свобода.

Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив у четвер, що Росія погодилась повернутись до перегляду газового контракту, «який, очевидно, ставить Україну у нерівні конкурентні умови».

Натомість в уряді та в адміністрації президента Росії не підтвердили цих слів українського прем’єра і наголосили на дійсності чинної газової угоди. Голова правління «Газпрому» Олексій Міллер також заявив, що між «Газпромом» і «Нафтогазом України» немає ніяких, навіть попередніх, домовленостей про зміну контрактів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG