Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті розіграють офшорні пристрасті


Київ – Опозиція у Верховній Раді пропонує унеможливити вивід грошей у кіпрську офшорну зону: в українському парламенті зареєстрований законопроект, який має на меті скасування угоди про уникнення подвійного оподаткування. Домовленість уклали з Кіпром ще за часів СРСР. Ті депутати, які не підтримують анти-офшорну ініціативу колеги з опозиції, зазначають, що заходи проти однієї безподаткової зони не дадуть бажаного ефекту.

Депутат-нашоукраїнець Юрій Кармазін, автор законопроекту про денонсацію угоди з Кіпром, наголошує на тому, що близько 90 відсотків українських коштів, які ховають від оподаткування, виводять у цей офшор.

«Мільярдери в першу чергу мають платити податки! Я вважаю, що ми маємо примусити всіх платити однакові податки в державі. І позиція Януковича тут
Ми маємо примусити всіх платити однакові податки в державі
Юрій Кармазін

зараз має бути визначальною, тому від нього залежить як буде голосувати більшість», – каже Юрій Кармазін.

Наприкінці минулого року віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко виступив із ініціативою обкласти податками кошти, які переводяться до офшорних зон. За його словами, це має дати до бюджету додаткові 2 мільярди гривень. Утім, він визнав, що цей механізм не може бути застосований до Кіпру та інших членів Євросоюзу, де діє пільгове податкове законодавство.

Особливості кіпрських інвестицій

За часів прем’єрства Юлії Тимошенко була спроба скасувати законодавство, яке дозволяло виводити гроші в кіпрський офшор. Проте ця ініціатива не була підтримана парламентом. Тоді своє небажання підтримати скасування угоди лідер комуністів Петро Симоненко пояснив, зокрема тим, що на Кіпрі при владі комуністи.

Тепер заступник голови парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності, депутат-комуніст Ігор Царьков вважає, що треба взагалі заборонити операції з офшорними зонами, а не обмежувати одну з них. Він також сумнівається в тому, що теперішній склад Верховної Ради підтримає денонсацію угоди з Кіпром.

Триста п’ятдесят депутатів у парламенті – це мільйонери. Депутати, міністри, віце-прем’єри користуються офшорними зонами
Ігор Царьков

«Якщо це стосуватиметься окремо взятої офшорної зони, то теоретично можуть ліквідувати, знову ж таки, не називатиму країну. Але це буде черговий піар, як зі зняттям депутатської недоторканості. Або із питанням російської мови. Триста п’ятдесят депутатів у парламенті (із 450-ти – ред.) – це мільйонери. Депутати, міністри, віце-прем’єри користуються офшорними зонами», – каже Ігор Царьков.

Натомість Юрій Кармазін припускає, що з огляду на парламентські вибори та складну економічну ситуацію таке рішення може бути ухвалене.

За даними Державної служби статистики, найбільше інвестицій із України – близько 6 мільярдів доларів – було направлено на Кіпр. При цьому Кіпр також є й одним із найбільших інвесторів української економіки. Експерти зазначають, що в цьому випадку під видом іноземних інвестицій в Україну повертаються українські ж гроші, які перед цим сховали від оподаткування.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG