Доступність посилання

ТОП новини

Обама ризикує через зростання у США безробіття


Рівень безробіття, який вже перевищив 8 відсотків, суттєво похитнув популярність президента Барака Обами
Рівень безробіття, який вже перевищив 8 відсотків, суттєво похитнув популярність президента Барака Обами
Нью-Йорк – У США вперто не знижується рівень безробіття. Економічна ситуація несприятлива: якщо країна й виходить з рецесії, то робить це надто повільно. Рівень безробіття, який вже перевищив 8 відсотків, суттєво похитнув популярність президента Барака Обами, який прагне переобрання на виборах, що відбудуться у листопаді. Однак республіканці й далі не погоджуються на ухвалення його пропозицій, які гарантували б створення у країні нових робочих місць.

Упродовж травня у США було створено 69 тисяч робочих місць, що на 27 тисяч менше, ніж було у попередні три місяці. Це – значне уповільнення, адже від грудня минулого року до лютого цього року підприємства наймали по 245 тисяч робітників щомісяця.

Нині рівень безробіття сягнув 8,2 відсотка, це – на 1 відсоток більше, ніж у квітні. Із 1948 року, коли уряд почав відстежувати ці показники, жоден президент не був переобраний, якщо кількість безробітних перевищувала 8 відсотків від усієї робочої сили. Для порівняння: на час вступу Барака Обами на посаду президента рівень безробіття був 7,8 відсотка. Чисельність армії безробітних сягає у США вже 14 мільйонів осіб.

Країна далі намагається вийти з найгіршої економічної кризи від часу Великої депресії 30-х років минулого століття.
Барак Обама

Обама усвідомлює реальність загрози для його передвиборної кампанії. Під час звернення до народу по телебаченню президент, зокрема, сказав: «Мільйони американців досі шукають праці. Нині наша країна далі намагається вийти з найгіршої економічної кризи від часу Великої депресії 30-х років минулого століття. Економіка знову зростає, але не так швидко, як нам хотілося б».

До виборів – менше ніж півроку

За даними урядового Бюро робітничої статистики, упродовж минулого тижня 383 тисячі нових безробітних заповнили анкети на фінансову допомогу. Це на 10 тисяч більше, ніж попереднього тижня. Однак ця статистика не враховує кількості тимчасово працюючих на випадкових роботах.

Джаред Бернстін, колишній радник із економічних питань віце-президента Джо Байдена, звинувачує у погіршенні проблеми з зайнятістю республіканців у Конгресі, які блокують пропозиції Обами. «Президент пропонує заходи. Якби їх ухвалили, ринок праці не був би таким кепським, як нині», – наголошує економіст.

У Чикаго, на мітингу під час виступу Дейвіда Аксельрода, менеджера передвиборної кампанії Барака Обами, присутні свистіли й скандували: «Ще п’ять місяців. Ще п’ять місяців». Саме стільки залишилося до президентських виборів, запланованих у США на 6 листопада.

Менше, ніж півроку – замало для поліпшення економічного становища. Рецесія у США триває вже понад 3 роки: надто тривалий період, аби звинувачувати попереднього президента Джорджа Буша, наприкінці правління якого почався економічний спад. Загалом, як показують результати опитування громадської думки, переважна більшість американців закидають урядові хибний, як вони вважають, курс розвитку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG