Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані винесли вироки засудженим через Жанаозен


Підсудні в жанаозенській справі на зачитуванні вироку 4 червня 2012 року
Підсудні в жанаозенській справі на зачитуванні вироку 4 червня 2012 року
Суд у місті Актау на заході Казахстану виніс сьогодні вироки 37 особам, яких судили у зв’язку з заворушеннями в грудні минулого року в місті Жанаозені на заході країни, в яких і в придушенні яких загинули загалом 15 людей.

Із 37 підсудних 13 засудили до ув’язнення на терміни від 4 до 7 років, 16 отримали умовні вироки, п’ятьох амністували і трьох визнали не винними.

Під час оголошення вироку в залі суду виник хаос. Підсудні намагалися вирватися зі скляних кліток, їхні родичі закидали суддю мобільними телефонами й іншими предметами, кілька жінок знепритомніли. Суддя був змушений вийти з зали суду, не дочитавши вирок.

Таким же хаосом супроводжувався і початок процесу в квітні.

За повідомленнями, вісьмох із підсудних звинувачували в організації масових заворушень, інших 19 у насильстві щодо працівників правоохоронних органів і ще 10 у дрібніших порушеннях громадського порядку.

У зв’язку з подіями в Жанаозені в Казахстані вже винесли кілька вироків – працівникам поліції за перевищення повноважень і працівникові в’язниці, під наглядом якого помер затриманий, за зловживання владою.

Унаслідок заворушень у Жанаозені і селищі Шетпе, що в Мангистауській області на заході Казахстану, 16–17 грудня минулого року і їхнього придушення загинули 15 людей, понад 100 були поранені. Смерть іще кількох людей, що сталася тими ж днями, визнали не пов’язаною з цими подіями.

За офіційними даними, ініціаторами заворушень стали колишні працівники державної енергокомпанії «КазМунайГаз», яких звільнили у зв’язку з участю у несанкціонованих страйках із вимогами підвищення платні, що почалися ще в травні того року.
XS
SM
MD
LG