Доступність посилання

ТОП новини

Український національний одяг – пошиття із досвідом і душею


Український національний одяг руками переяславських майстринь
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Український національний одяг руками переяславських майстринь

Наталія Фоміна


У місті Переяслав-Хмельницький, що на Київщині вже понад півстоліття виготовляють український національний одяг. Фабрика художніх виробів імені Богдана Хмельницького – одне із найстаріших підприємств в Україні, воно функціонує з 1960 року. Одяг на фабриці виготовляють за допомогою швейного обладнання і вручну, зберігаючи при цьому найдавніші традиції.

«Я вже давно шукаю українську сукню на сватання. Нарешті вдалось купити саме таку, що дуже мені подобається», – ділиться враженнями майбутня наречена Ольга. Дівчина придбала виткану сукню, адже переконана, що вона має магічну силу для молодої.

«Цю сукню я планую передати своїм дітям, як символ справжнього кохання та сімейного щастя. Це своєрідний оберіг, у який вкладається людська душа», – говорить Ольга. Вона спеціально приїхала до Києва з Черкас щоб купити сукню Переяслав-Хмельницької фабрики художніх виробів.

«Після того як подруга подарувала мені скатертину, виготовлену на цій фабриці, я була вражена український духом, який вона пройнята і точно вирішила, що сукню на сватання придбаю саме у них», – розповіла дівчина.

Переяслав-Хмельницька фабрика художніх виробів вже більше ніж півстоліття виготовляє український національний одяг. Зберігаючи давні традиції, майстрині вишивають скатертини та рушники, створюють ляльки-мотанки, вкладаючи у вироби свою душу.

Купити продукцію фабрики можна на самому підприємстві або в окремих магазинах у Києві. «Дуже приємно бачити, коли мешканці міста, та і туристи йдуть у нашому одязі», – ділиться враженням Віра Чумаченко, майстер ткацької дільниці. Жінка працює на фабриці вже 42 роки і зізнається, що на роботу ходить як на свято. І кожного дня, створюючи новий виріб, намагається дарувати це свято іншим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG