Доступність посилання

ТОП новини

Мітинги довкола законів про мову: комусь платять, когось не пускають


«Беркут» блокує супротивників мовного законопроекту за квартал від Ради
«Беркут» блокує супротивників мовного законопроекту за квартал від Ради
Київ – В Україні знову розгораються пристрасті довкола мовного питання. Опозиція заявляє, що влада перешкоджає запланованому на вівторок мітингу в Києві на захист української мови, блокуючи автобуси з учасниками з регіонів. Водночас є повідомлення, що акції на підтримку законопроекту, що посилює позиції російської мови в Україні, проплачені Партією регіонів. Представники влади ці звинувачення відкидають, а інформацію про гроші порівняють із тим, що пишуть на парканах.

Киянин Степан, прихильник однієї з опозиційних партій, розповів Радіо Свобода, що одна зі знайомих запросила його на акцію протесту на підтримку російської мови. За гроші.

Ідеться про масові акції 5 червня під стінами парламенту, пов’язані з розглядом низки мовних законопроектів. Організатори вербують учасників і через соцмережі, розповів Радіо Свобода Степан.

«Акція на підтримку викладання російською мовою проплачена. Моя знайома, дочка одного з високопосадовців Партії регіонів, розмістила у соцмережах пост такого змісту: «Друзі, треба допомогти у проведенні масового заходу. Нічого особливо робити не треба – лише прийти і постояти упродовж години-двох. Оплата – 50 гривень кожному». Наразі вона видалила ці повідомлення, але я встиг зробити скриншоти».

Скриншоти веб-сторінок із запрошеннями на оплачені акції щодо мови можна побачити в соцмережах.

Подібна інформація з’явилася на інтернет-ресурсах кількох українських міст. Зокрема, на одному з київських сайтів оголошень пропонують узяти участь в акції протесту цього ж дня за 55 гривень. В Одесі охочим заступитися за російську мову на вулицях Києва – пропонують 135 гривень і обіцяють відвезти автобусами туди й назад, повідомляє «Українська правда».

З підприємств Кривого Рогу для акцій на захист російської мови в Києві 5 червня привезуть понад півтори тисячі охоронців місцевих підприємств, яких у ці дні знімуть з роботи. Про це Радіо Свобода повідомив керівник Дніпропетровської обласної організації ВО «Свобода» Андрій Денисенко.

«Зняття двох змін охорони гірничо-збагачувальних комбінатів корпорації СКМ відбувається під контролем керівника облдержадміністрації Олександра Вілкула, члена Партії регіонів», – розповів Андрій Денисенко.

Опозиціонер припускає, що ймовірна участь у київських мітингах великої кількості фізично підготовлених чоловіків свідчить про можливість силового тиску на захисників української мови 5 червня.

Сам Олександр Вілкул на дзвінки Радіо Свобода на свій мобільний не відповідає.

Мовні закони мають розглядати фахівці, а не вулиця – Колесніченко

Зі свого боку, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів та співавтор законопроектів, у яких вбачають обмеження вжитку української мови, Вадим Колесніченко відкинув причетність керівництва партії до організації протестів.

«Перспективи ухвалення законопроектів мають вирішуватися фахівцями, а не мітингами. Однак певним політичним силам хочеться «підгодовувати інтерес своїх виборців». До мене понад 40 разів зверталися різні організації з пропозицією провести мітинги на підтримку мовних законопроектів. Я щоразу відповідаю, що питання їх проведення має погоджувати київська міська влада і лише вона», – сказав Колесніченко.

Він також заперечив інформацію про те, що участь у мітингах начебто оплачує Партія регіонів.

«Я ставлюся до таких повідомлень в інтернеті так само, як до того, що пишуть на парканах», – підсумував депутат.

Законопроекти, в яких ідеться про посилення ролі російської та інших мов, парламент планує розглядати 5 червня. Низка громадських організацій, діячів культури та опозиційних політиків закликають усіх вийти цього дня на захист української мови під стіни Верховної Ради.

Міліція – не пускає мітингувальників, чи… організовує їм парковку

Організатори запевняють, що правоохоронці зупиняють транспорт із учасниками протестів дорогою до Києва. Тому акції на підтримку української мови відбудуться і в обласних центрах. Зокрема і в Донецьку, де мітингувальники організовуються в соціальних мережах.

У Міністерстві внутрішніх справ натомість повідомляють, що міліція не перешкоджає приїзду противників мовних законопроектів до Києва, більше того, передбачила майданчики для стоянки автотранспорту мітингувальників.

«Ніяких перешкод не буде», – заявляють в Управлінні зі зв’язків із громадськістю МВС.

Також МВС повідомляє, що в київських акціях за ухвалення закону про засади мовної політики планують брати участь майже чотири тисячі, проти законопроекту – до двох тисяч учасників. А загалом надійшло 14 заявок на різноманітні масові акції в Києві 5 червня, в яких разом має взяти участь понад 43 тисячі осіб.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG